Márki-Zay: Ne csak az Orbánnak tapsoló lengyelek legyenek Budapesten március 15-én

Márki-Zay: Ne csak az Orbánnak tapsoló lengyelek legyenek Budapesten március 15-én

Márki-Zay Péter és Donald Tusk

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Lengyelországban a kormánnyal kritikus lapként számon tartott Gazeta Wyborczában közölt cikket Márki-Zay Péter, a szövetségre lépett ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Ebben arról írt, hogy ne csak az Orbánnak tapsoló lengyelek képviseljék az országot – számolt be a Hvg.hu.

Mint írják, Márki-Zay a soraival a Gazeta Polska című jobboldali lap által a március 15-i ünnepségre évek óta szervezett látogatásokra utal. Azt írja: ahogy az ünnepségekre a költségeket nem kímélve szervezetten szállított tömeg nem képviseli egész Magyarországot, ugyanúgy hisz benne, hogy az Orbán Viktort megtapsoló lengyelek sem képviselik az egész lengyel népet.

A portál szemléje szerint Márki-Zay a két nép történelmi kapcsolatainak és az Orbán-rendszer leírása után felidézte: Varsóban találkozott Donald Tuskkal, a Polgári Platform elnökével, és nagy hatást tett rá az elszántsága, a demokráciáért viselt felelősségérzete. „Hasznos tanulság volt ez, lengyel barátainktól mindig szívesen tanulunk” – írta.

Végül Márki-Zay meghívta lengyel elvbarátait a tervezett március 15-i ellenzéki tüntetésre Budapestre. „Lépjünk fel együtt a szabadság és demokrácia nevében” – kérte, hozzátéve: mi itt Magyarországon már látjuk a remény fényét az alagút végén, és kívánja, hogy az ide érkező lengyelek vigyék majd haza ezt a reményt és a győzni akarást