Másfél hónapja várnak kilépő papírjukra egy zuglói iskola volt dolgozói

Másfél hónapja várnak kilépő papírjukra egy zuglói iskola volt dolgozói

Matricákkal is tiltakoztak tavaly Budapesten a státusztörvény ellen. (Fotó: R. Kiss Kornélia / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kapnak álláskeresési járadékot, mert másfél hónapja hiába várnak a kilépő papírjukra – erre panaszkodnak egy zuglói iskola korábbi dolgozói az RTL Híradónak. November végén több, nem pedagógus munkakörben dolgozó és tanár is otthagyta a zuglói Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskolát, miután nem írták alá az új jogállásukról szóló munkaszerződést, mert nem értenek egyet a státusztörvénnyel, és inkább más munkát keresnek.

Közülük többen arra panaszkodtak az RTL-nek, hogy bár öt napon belül meg kellett volna kapniuk a kilépő papírjaikat, erre azóta is várnak. Márpedig a dokumentum fontos lenne a munkakereséshez és az álláskeresési járadék igényléséhez. „A munkaügyi központban 40 napon belül pótlási kötelezettségem van, és ez a héten fog lejárni. Úgyhogy ha nem tudom pótolni, akkor álláskeresési járadékot sem kapok” – nyilatkozta egyikük a csatornának.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a zuglói tanárok esete nem egyedi: Nagy Erzsébet azt mondta, legalább még két tankerületi központ érintett. A Híradó megkereste a Közép-Pesti Tankerületi Központot, amely azt közölte, „amint az igazolásokat a Magyar Államkincstár a Tankerületi Központ rendelkezésére bocsátja, azoknak továbbítása minden esetben haladéktalanul megtörténik”. Az RTL kereste az Államkincstárat is, de nem kaptak választ.