Megszületett a fővárosi bérmegállapodás

Megszületett a fővárosi bérmegállapodás

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, miniszterelnök jelölt (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fővárosi bérszövetséget alkotó szakszervezetek képviselői, illetve a Fővárosi Önkormányzat nevében Karácsony Gergely főpolgármester aláírták ma a 2021-2024. évi időszakra vonatkozó fővárosi bérpolitikai megállapodást – derül ki a főváros közleményéből.

– A megállapodás értelmében 2022 és 2024 között az egyes munkáltatók és a náluk működő szakszervezetek a minimálbérről szóló kormányrendelet kihirdetését követő 30 napon belül, de legkésőbb a tárgyév február 15-ig megállapodnak az adott évre vonatkozó bérfejlesztés végrehajtásáról. Ennek mértéke megegyezik a minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés százalékos mértékeinek számtani átlagával – írták.

A közlemény azzal folytatódott, a 2021. év kapcsán a felek egyetértettek abban, hogy a bérek reálértékét meg kell őrizni. „Ugyanakkor a Fővárosi Önkormányzat költségvetési helyzete nem nyújt lehetőséget egy idei béremelés lebonyolítására. A 2021-2024. évi bérmegállapodás értelmében, a 2021. évi elmaradó béremelés kompenzációja érdekében 2022-2024. között a minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés százalékos mértékeinek számtani átlagával való emelésen felül további béremeléshez szükséges forrás kerül biztosításra.”

Ezen túlmenően a Fővárosi Önkormányzat a 2021. évben a megállapodásban vállalja, hogy amennyiben a kormány ígéreteinek megfelelően 2021-ben is csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, úgy a felszabaduló forrásokat a Fővárosi Önkormányzat teljes mértékben béremelésre fogja fordítani. A Főváros vállalja azt is, hogy a létrejövő BKM Budapesti Közművek Zrt. esetében az átalakulás nem érinti a korábbi kollektív szerződésekben rögzített munkavállalói juttatásokat, a meglévő kollektív szerződéseket nem szűnteti meg, valamint elősegíti kollektív szerződések létrejöttét azokon a területeken, ahol még nem került sor annak megkötésére. A Főváros vállalja továbbá, hogy 2021. év végéig nem kezdeményez csoportos létszámleépítést, nem növeli a kiszervezések mértékét, 2022 végéig emelt kapacitásokkal fenntartja a Fővárosi Álláskereső Irodát. Ezenkívül 2021 végéig a megállapodó felek együtt pedig kidolgozzák a Budapest-pótlék egységes rendszerét.

A megállapodásban a következő érdekképviseletek érintettek: a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ), a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetség (BKSZSZ), az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000), a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezet (SZÁD), illetve a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ).