Megválasztották Juhász Imrét az Alkotmánybíróság új elnökének

Megválasztották Juhász Imrét az Alkotmánybíróság új elnökének

Budapest, 2024. június 11.
Az Alkotmánybíróság (Ab) új elnökének megválasztott Juhász Imre leteszi esküjét az Országgyûlés plenáris ülésén 2024. június 11-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden titkos szavazással megválasztotta a parlament az Alkotmánybíróság új elnökét. Juhász Imre 11 éve tagja a testületnek, eredetileg pedig 12 évre választották, tehát jövő év április 3-áig maradhat elnök.  A titkos szavazáson Juhász Imre 137 igen, 5 nem és 5 tartózkodó szavazatot kapott. Az Ab elnökének megválasztásához kétharmados többségre van szükség.

A Fidesz korábban Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert jelölte a pozícióra, ő viszont nem vállalta azt. Juhász mostani megválasztásáig a testületet Salamon László vezette. A váltásra azért volt szükség, mert Novák Katalin lemondását követően az Ab addigi elnökét, Sulyok Tamást választották köztársasági elnökké.

Az Ab új elnöke, aki már le is tette esküjét, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett 1986-ban. Később európai jogi másoddiplomát is szerzett, valamint megkapta a PhD fokozatot.

A Polgári Eljárásjogi Tanszéken 1986-tól 1992-ig egyetemi tanársegéd, majd adjunktus, később egyetemi docens. 1991-től 2013-ig ügyvédként is dolgozott. Szerepet vállalt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által szervezett jogvédő programban is, illetve alapítója volt a Civil Jogász Bizottságnak 2006-ban. 2013-tól Magyarország képviseletében az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottságának tagja lett.