Merkely Béla: Az indiai mutáns vírus ellen minden Magyarországon alkalmazott oltás jól véd

Merkely Béla: Az indiai mutáns vírus ellen minden Magyarországon alkalmazott oltás jól véd

Fotó: Dr. Merkely Béla/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét interjút adott Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a kormánypárti Origónak. Többek közt arról beszélt: „Az indiai mutáns vírus ellen minden Magyarországon alkalmazott oltások az eddigi adatok alapján jól védenek, ezért véleményem szerint ez nem okoz gondot nálunk. Hazánkban a brit mutáns terjedt el, ez az agresszívebb, virulensebb kórokozó némileg megakadályozza más vírusvariánsok terjedését is. Erről Karikó Katalinnal is beszélgettünk találkozásunk során.”

Hogy miért fontos, hogy a 16-18 évesek is megkapják az oltást, arra többek közt azt is felhozta érvként, „ha a fiatal azt szeretné, hogy a családja biztonságban legyen, oltassa be magát”. Azt is állította: „Nekik ideális egyébként a Sinopharm-vakcina. Kevés az oltási reakció, négy héten belül túl vannak a dózisokon, megkapják a védettségi kártyát, és mehetnek bulizni. Persze, mindig felteszik a kérdést, hogy mehetnek-e majd Európa más országaiba is, ha keleti vakcinával oltatnak. Erre mindig azt mondom, hogy egyáltalán nem tartom valószínűnek, hogy a kínai vagy orosz turistákat mostantól kitiltják Párizsból, Rómából vagy Barcelonából”.

Merkely arra is kitért, a védettség kialakulása nem az oltási reakciók jelentkezésén múlik. – A nagyon fiataloknál – és döntően a hölgyeknél – erősebb oltási reakció fordulhat elő, az idősebbeknél kevesebb, vagy egyáltalán semmi. Tizenötezer oltást adtam be saját kezűleg, és a legtöbb páciensemet megkérdeztem, hogy mit tapasztalt. Általában az AstraZenecánál és a Modernánál jelentkeztek erősebb panaszok, de a Szputnyiknál, a Sinopharmnál és a Pfizernél enyhébb tüneteket tapasztaltak az emberek. Az ellenanyagszint-mérésnél viszont kiderült, hogy minden vakcina tökéletesen működött – állította.

Arról is beszélt, rendkívül károsnak tartja azokat „a nem megalapozott híreszteléseket, amelyek bizonyos médiumokban és ennek következtében a social média felületeken megjelennek”, és amik a Sinopharmmal és AstraZenecával kapcsolatban láttak napvilágot. – A kínai védőoltás ugyanolyan jó, mint a többi, és az emberek egy része ezek miatt a negatív híresztelések miatt mégsem akarja ezt beadatni. (...) Teljesen nyilvánvaló, hogy az AstraZeneca is a rossz híresztelés áldozata lett. Húszmillió AstraZeneca-oltást adtak be csak Angliában, és áprilisban lényegében nem volt már halálos áldozata a járványnak a szigetországban. Németországban, Norvégiában ellehetetlenítették az AstraZeneca védőoltást, az erről megjelenő hírek hatására pedig Magyarországon is kevesen oltatják be magukat ezzel a vakcinával – vélekedett. Szerinte a híradások azt sem hangsúlyozták, a dohányzás vagy a fogamzásgátló tabletta rendszeres szedése százszorosával növeli a vérrögképződés esélyét, míg a vírusfertőzés ezerszeresére emeli azt.