Migrációs nyomás a szlovák-magyar határon: hetek óta hallgat a rendőrség

Migrációs nyomás a szlovák-magyar határon: hetek óta hallgat a rendőrség

Szlovák rendőrök határellenőrzést végeznek a somoskőújfalui határátkelőnél 2023. október 5-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A múlt hétvégi szlovák választáson győztes Robert Fico korábbi ígéretéhez híven visszaállították az ideiglenes határellenőrzést a magyar határon. Az intézkedés egyelőre október 14-ig hatályos, a cél pedig, hogy csökkentsék a Szlovákia területén „áthaladó illegális határátlépést elkövető személyek számát”.

A Magyarország irányából érkező migrációs nyomás a szlovák választást is meghatározta. Ez volt ugyanis a Robert Fico vezette baloldali-populista SMER-nek egyik legfőbb témája, vezetőjük még azt is felvetette, hogy győzelme esetén lezárná a szlovák-magyar határszakaszt. Az egyik szlovákiai magyar párt, a Magyar Fórum vezetője, Simon Zsolt ráadásul igen nyíltan utalt rá a kampányban, hogy Orbán Viktor azzal segít be Ficónak, hogy a magyar rendőrség által „ráengedi” a szlovák-magyar határra a migránsokat.

A Magyar Hang szeptember végén már járt a határ közelében, hogy megnézzük, pontosan mi történik nálunk, mennyi embert kapnak el a magyar oldalon, illetve mit kívánnak tenni a hatóságok a helyzet megváltoztatása érdekében. A tisztánlátás kedvéért elküldtük kérdéseinket a nógrádi rendőr-főkapitánysághoz még szeptember 16-án, de a mai napig nem kaptunk rájuk választ.

Az mindenesetre látható, hogy a korábbi években ez a jelenség nem jelentett nagy gondot. A megyei közgyűlésnek adott rendőrségi beszámolókban szinte minden évben a következő mondat szerepel: „Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a Nógrád MRFK (Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság) illetékességi területe az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó más jogellenes cselekmények szempontjából nem tekinthető fertőzöttnek. A kevés ügyszám miatt jellemző kategóriákat, trendeket, módszereket nem lehet megállapítani.” A migrációs csúcsévnek számító 2015-ös esztendő eseményeit összesítő megyei beszámolóban éves szinten olvashatunk 77 esetben történő, illegális migrációval kapcsolatos jogsértés felfedéséről, és 49 intézkedésről kifejezetten csak illegális határátlépés, vagy annak kísérlete miatt.

Ezek a számok ma pár nap alatt összejönnek Nógrádban, ahogy a Szlovákiával szintén határos megyékben is. Csak néhány példa az elmúlt napokból: szeptember 9-én a járőrök a nógrádi Parassapuszta közigazgatási területén tíz határsértőt tartóztattak fel, három nap múlva már összesen ötvenkettőt Balassagyarmat és Cered közigazgatási területén, négy nap múlva Nógrádban tizenegy migránst állítottak meg, szeptember 26-án pedig már tizennyolcat. Október 1-én negyvenkét migránst fogtak meg a rendőrök a megye területén, ez a nap azért is bír különös jelentőséggel, hiszen a szlovák időközi országgyűlési választás másnapja volt. 

Fontos tudni, hogy északi szomszédunknál nem úgy bánnak az illegális bevándorlókkal, mint idehaza, vagyis nem utasítják ki őket az országból, hanem tartózkodási engedélyt kapnak. Ez már csak azért is csábító, hiszen Szlovákia tagja a szabad mozgást biztosító schengeni övezetnek. Miután tehát Ausztriában szigorítottak a határellenőrzésen, az embercsempészek a szerb-magyar határról az utóbbi időszakban nyugat helyett észak felé indultak. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy már tavaly is voltak embercsempészek, akik Nógrád, vagy Borsod felé tervezték elhagyni az országot, miután beültek autóikba a déli határzáron átlétrázó illegális bevándorlók, de a számuk szignifikánsan megnőtt idénre. Hamran István, Szlovákia rendőrfőkapitánya arról beszélt a minap, hogy tavaly a tizenegyezret sem érte el az illegális határátlépők száma, addig ez a szám idén már több mint huszonnégyezerre duzzadt, ami még több embert jelent, mint a Szlovákiában is migrációs csúcséveknek számító 2015-ös és 2016-os esztendőkben.