Motoros versenypályára is jutna a gazdaságvédelmi alapból

Motoros versenypályára is jutna a gazdaságvédelmi alapból

Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzõje vezeti a mezõnyt a Forma-1-es Magyar Nagydíj rajtja után a mogyoródi Hungaroringen (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idei támogatásnak több mint a dupláját, 36 milliárd forintot fordítana jövőre a kormány az autós és motoros versenyek támogatására. A pénz jelentős része a gyorsasági motoros világbajnokság (Moto GP) egyik futamának magyarországi megrendezését szolgálná – írja a Népszava, amely a 2021-es költségvetés tervezetének Gazdaságvédelmi Alapját részletező fejezetében bukkant a tételre. Ez az az alap, amelyet a kormány a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak csökkentésére hozott létre.

A törvényjavaslat szerint az összegből 20,4 milliárd forintot fordítanának a motorsporthoz kapcsolódó kiadásokra, a tervekben – mint az már korábban nyilvánosságra került – egy új motoros versenypálya építése is szerepel, amelyet Kelet-Magyarországon, az M3-as és az M35-ös autópálya találkozásának vonzáskörzetében alakítanának ki. Mint írják a javaslatban, egy új versenypálya azonnali kísérleti platformot kínál az új termékek, eljárások és ötletek sikerének igazolására is, így versenyistállók, motor- és gépjárműgyártók célzott tesztelési helyszíne lesz a pálya”. A motorsporttal kapcsolatos kiadásokra egyébként idén 14 milliárd forintot különítettek el.

A lap megjegyzi, hogy a jövő évi pénz kisebb hányada, 16 milliárd forint a Hungaroring Zrt. támogatására megy el, ebből fizetik a Forma–1-es futam jogdíját, illetve a Nagy Futam nevű, Budapest belvárosában tartandó rendezvényt. Továbbá ebből kell kijönnie a WTCR és az ETRC futamoknak is a mogyoródi versenypályán.