Müller Cecília: Az év végén érkezik az első adag vakcina

Müller Cecília: Az év végén érkezik az első adag vakcina

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján 2020. április 11-én.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Gál Kristóf ismertette, milyen rendőri intézkedésekre került sor az elmúlt 24 órában. Eszerint a maszkviselés szabályainak megsértése miatt 238 esetben intézkedtek, így szeptember óta összesen 14 118 intézkedésre került sor.  Az elmúlt 24 órában 77 helyszíni bírság, 94 alkalommal feljelentés történt. A korlátozott nyitvatartás megsértése miatt 620 esetben léptek fel a rendőrök. Kijárási tilalmat 286 esetben sértették meg, kilencen pedig tiltott csoportosuláson vettek részt. November óta emiatt összesen 14 036 esetben léptek fel a hatóságok. A házi karantén szabályait 17 920 esetben ellenőrizték az elmúlt 24 órában.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az oltások bevezetésével kapcsolatosan dolgozott, ezért nem vett részt mostanában a tájékoztatókon. A napi jelentésben már megismert járvánnyal kapcsolatos számok ismertetését – köztük egy 19 éves fiatal elhunytát – követően elmondta, a környező országokban emelkednek az esetszámok, nálunk egyfajta platóhoz értünk, de nem szabad lazítani. Ezért azt kérte mindenkitől, még családi körben se jöjjenek össze karácsonykor, mert továbbra is nagy a fertőzésveszély. Az ünnepek alatt érvényes szabályokat december 21-én ismerteti a kormányfő. 

Ezt követően arról beszélt, mi a pontos hatásmechanizmusa a különböző oltásfajtáknak, illetve hogy december vége felé érkezik az első adag vakcina, amelyet azok az egészségügyben dolgozók kaphatnak, akik igényt tartanak az oltásra. Elskőként a Dél-Pesti Kórház dolgozói kerülhetnek sorra. Mindenkinek két oltást kell kapni, hogy hatásos legyen, három hét eltéréssel. 

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház dolgozói közül több orvos és egészségügyi dolgozó is a vírus áldozatául estek. Közösségi terjedésről van szó. Az ott ápoltak maradnak a kórházban, a régióban megfertőződő új betegeket a győri Petz Aladár Kórházban fogják ápolni.