Müller Cecília: Javul a járványhelyzet, visszavezetik az egynapos ellátásokat

Müller Cecília: Javul a járványhelyzet, visszavezetik az egynapos ellátásokat

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sikerült megtartani a kedvező járványügyi helyzetet – így értékelte a ma reggeli adatokat Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Mint arról korábban beszámoltunk, ezernél valamivel több, összesen 1048 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést az előző 24 órában. Illetve 83 többségében idős, krónikus beteg hunyt el. Így 370 336-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, a Covid-19-cel kapcsolatba hozható halálozások száma 12 739-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken: az aktív fertőzöttek száma 85 313 főre csökkent, közülük 3697 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 269-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 247 270 személy kapott oltást, közülük 75 036-an már a második dózist is megkapták. „Közel háromszor annyi embert oltottak be, mint ahányan jelenleg fertőzöttek” – emelte ki Müller Cecília. Az elmúlt napokban kiszállították a megyei kormányhivatalokhoz a Moderna vakcináit, amelyekből egyébként kevesebb érkezett az országba, mint amennyivel kalkuláltak (a várt 18 ezer oltóanyag helyett 10 800 adag). A kijelölt 1080 házi orvosi praxis mindenhol 10 személyt olthat be, ők a legidősebb emberek. Újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy az oltásra jelentkezők listáját a házi orvosok rendelkezésére bocsátották, így ők választhatják ki, hogy kik azok, akik előre kerülhetnek a sorban.

– Ám akik most kimaradnak, ne aggódjanak, a következő oltási körben őket fogják megszólítani – hívta fel a figyelmet a tiszti főorvos. Arról is beszélt, hogy arról is tájékoztatják az érintetteket, hogy a házi orvosi rendelőben kapja-e meg a vakcinát, vagy pedig úgynevezett oltóponton. Ez utóbbi helyeken 30 idős személy kaphatja meg majd az oltást a következő időszakban. Az előre eltervezett oltási tervet módosítani kényszerültek a beérkezett kevesebb számú oltóanyag miatt, ezért Müller Cecília türelmet kért.

Beszélt arról is, hogy a Pfizer és a Moderna vakcináiból eddig félmillió adag érkezett. A Sputnik vakcinából 20 ezer ember beoltására elegendő mennyiséget kapott az ország – emelte ki a tiszti főorvos. Emlékeztetett arra is, hogy 90 százalék feletti az orosz vakcina hatékonysága, és biztonságosnak minősítették a The Lancet orvosi szaklap publikációja szerint.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere engedélyezte – a szájsebészeti és füll-orr-gégészeti beavatkozások kivételével – az egynapos ellátások visszavezetését. A tervezett beavatkozás előtt 72 órával PCR-tesztet végeznek (negatív eredmény szükséges), közvetlenül előtte pedig antigén tesztre is sor kerül – jegyezte meg.

Újságírói kérdésre elhangzott: 22 alkalommal mutatták ki a koronavírus brit mutánsát Magyarországon. A dél-afrikai és brazil variánst viszont egyelőre nem azonosították hazánkban.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a rendészeti adatokat foglalta össze. Eszerint az előző 24 órában 187 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt, közülük 6-an tömegközlekedésen nem vették fel a maszkot. Továbbá 314 emberrel szemben intézkedtek a kijárási korlátozás megszegése miatt.