Müller Cecília: Örömteli volt látni a sok baráti találkozást a hétvégén

Müller Cecília: Örömteli volt látni a sok baráti találkozást a hétvégén

Müller Cecília országos tisztifõorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lakosság megértette, hogy a szabályok betartása mindenki érdekét szolgálja, így kirívó szabályszegés a hétvégén nem történt – mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs hétfői „tájékoztatóján”. A karneválszerű hangulat, és a számos szakember által elítélt zsúfoltság a hatóság véleménye szerint tehát nem jelentett különösebb kockázatot.

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint a védőoltások segítenek abban, hogy a „pándémiás időszakot” magunk mögött tudjuk. Ehhez járulhat hozzá a szombaton érkezett 600 ezer Sinopharm vakcina, amely sok száz ember megfeszített munkájának köszönhetően „felszabadult” hétfőre. Az oltóanyagok beérkezése után ugyanis a szakmai hatóság alaposan megvizsgálja az egyes tételeket. Erre korábban hetekre volt szükség, most elegendő volt egy szűk hétvége. A villámgyors vizsgálat részleteiről Müller Cecília nem beszélt.

A tiszti főorvos megismételte, hogy elindult az online időpontfoglalás az oltásra. Ezt véleménye szerint nagy örömmel vette tudomásul a magyar lakosság. Különösen fontos, hogy a fiatalok is regisztráljanak, hiszen már megnyíltak a teraszok – hangsúlyozta.

Müller Cecília emlékeztetett, most indult az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „immunizációs hete”, amely ezúttal a vakcinákra fókuszál. A tiszti főorvos azt nem tette hozz, hogy ezen a héten foglal majd állást a szervezet az itthoni tömeges oltásban is használt kínai Sinopharm vakcina alkalmazhatóságáról is.

A napi adatokról szólva elmondta, hogy 1936 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 771 454 főre nőtt a számuk. 176-an hunytak el, számuk összességében 26 801 főre emelkedett. A kormányzat portálon hozzátették: a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 486 435 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 258 218 főre csökkent. 6443 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 782-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 3 603 901 fő, közülük 1 665 067 fő már a második oltását is megkapta.

– Az indiai variáns okozza a legnagyobb problémát a világon, ezt a mutációt már Európában is azonosították. Jó hír azonban, hogy a szakemberek szerint az itthon használt vakcinák az indiai ellen is védelmet nyújtanak. Magyarországon még nem bukkant fel a variáns, és nem tudjuk, okozhat-e további járványügyi gondot – fogalmazott Müller Cecília.

A tiszti főorvos szerint örülhettünk annak a sok baráti találkozásnak, amit a hétvégén láttunk, de a védelmi szabályok betartására továbbra is figyelni kell. Hozzátette: a vírus szennyvízben mért örökítőanyagának mennyisége több helyen csökken az országban, így Kecskeméten, Veszprémben, Nyíregyházán és Miskolcon, kisebb mértékben, de ugyancsak csökken Budapesten, Győrben és Kaposvárott, egyedül Debrecenben stagnál.

Hétfőn a teljes körű tájékoztatás jegyében nem válaszolt újságírói kérdésre az operatív törzs.