Müller Cecília utasítása szerint a kórházaknak kell fizetni, ha túl sok a „felesleges” teszt

Müller Cecília utasítása szerint a kórházaknak kell fizetni, ha túl sok a „felesleges” teszt

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján 2020. április 11-én.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több részletet is nyilvánosságra hozott a 444.hu arról az utasításról, amelyet Müller Cecília országos tiszti főorvos adott ki csütörtökön és amelyről már a Népszava is beszámolt.

A tiszti főorvos ebben azt írja, „a tervezett egészségügyi beavatkozások esetén a SARS-CoV-2 vírus PCR teszttel történő vizsgálata akkor szükséges és indokolt, ha a beteg az NNK által kiadott eljárásrend szerint COVID-gyanúsnak minősül”. Vagyis akkor kell elvégezni az úgynevezett PCR tesztet, ha a betegség legjellemzőbb tünetei – a köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen szaglás- és ízlelésvesztés – közül legalább egyet produkál a páciens, vagy ha az elmúlt 14 napban szoros kapcsolatban volt igazoltan fertőzött személlyel, illetve bentlakásos szociális- vagy egészségügyi intézmény lakója vagy dolgozója.

A fertőzés szempontjából magas kockázatúnak minősített beavatkozások esetén sem kell már tesztelni, az aktuális előírás a védőeszközök viselése.

Müller Cecília egyúttal figyelmezteti a kórházakat, hogy amennyiben egy intézményből sok minta érkezik, ott vizsgálatot indítanak. Ennek célja annak kiderítése, hogy nem alakult-e ki góc. „Amennyiben a vizsgálat eredményeként az kerül megállapításra, hogy a kórház nem az NNK által kiadott aktuális eljárásrend szerint járt el a PCR vizsgálatok megrendelése során, az NKK megteszi a szükséges intézkedéseket és a PCR vizsgálatok költségét a kórházaknak kell megfizetniük”.