„Munkanélkülire” küldte polgármesterét a Fidesz Püspökladányban

„Munkanélkülire” küldte polgármesterét a Fidesz Püspökladányban

A püspökladányi városháza (Fotó: Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Betelt a pohár – ezzel magyarázták a püspökladányi kormánypárti képviselők, miért fordultak szembe a fideszes polgármesterükkel, Dombi Imrénével, akit az ellenzékkel alkalmi szövetségre lépve buktattak meg. Ők is megszavazták ugyanis a Jobbik előterjesztését, a polgármester méltatlanságát kimondó indítványt a június végi testületi ülésen. Ezzel lényegében a képviselő-testület – amely a polgármester munkáltatója – kirúgta Dombi Imrénét.

A 49 éves asszony a 2011-ben elhunyt és a „Lógni fogtok!” parlamenti bekiabálásáról elhíresült fideszes Arnóth Sándor mellett tanult bele a politikába. A városban Katikaként emlegetett és kifejezetten jóindulatúnak ismert Dombi Imréné a banki ügyintézői állását adta fel a posztért, 2011-ben Arnóth halála után lett a bő 14 ezer lakosú hajdú-bihari város polgármestere. Túlzás lenne azonban állítani, hogy a megbuktatása után körülötte forgott volna a világ Püspökladányban. A Kossuth utcán a férfiak szívesebben ecsetelték a labdarúgó-világbajnokság történéseit, mint Dombiné ügyét. Ennek egyik oka alighanem az, hogy az embereknek érzékelhetően fogalmuk sincs arról, hogy jelenleg van-e egyáltalán polgármestere a városnak. A kérdés tisztázására az érintettek és a helyi média sem vállalkozott. A város honlapján sincs hír a történésekről, a legfontosabb közlendő a közelgő kakasfesztivál.

Az ügy Dombi Imréné mellett a Fidesznek is rendkívül kínos, ezért sem szívesen beszél róla senki. A testület lépése viszont korántsem előzmények nélküli: Dombi Imréné pozíciói a helyi Fideszen belül már jóval korábban meggyengültek. A tavalyi tisztújításon elveszítette a püspökladányi Fidesz-csoport elnöki székét: a tagok kétharmada vele szemben a régi-új elnök, Kiss Zsigmond mellé állt. Később előfordult, hogy a helyi testületben is leszavazták a polgármestert.

Értesüléseink szerint a pártok a háttérben már hetekkel ezelőtt beszélgettek a polgármester „megtorpedózásáról”, komolyra azonban csak közvetlenül a június 28-ai testületi ülés előtt fordult az ügy. Az események aztán olyan gyorsan követték egymást, hogy még Bodó Sándort, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárt is meglepte – ezt maga ismerte el érdeklődésünkre. A közvetlen előzményről a lapunknak nyilatkozó fideszes és ellenzéki képviselők egybehangzóan mesélnek. Két nappal a június 28-ai ülés előtt szembesültek azzal, hogy egy munkaügyi per miatt összességében 10 millió forintos kár érte az önkormányzatot, amit a polgármester nyakába varrnak. Ő volt ugyanis a munkáltatója a helyi közüzemi konyhákat működtető cég vezetőjének, akinek a bíróság közel négyévnyi – 117 szabadságnap – pénzbeli megváltását írta elő, mert nem vezették a kivett szabadságait. Hasonlóan mellbevágó lehetett a képviselők számára a testületi ülést megelőző bizottsági tanácskozás. A Tiszántúli Regionális Vízművek (TRV) szakembere ugyanis elszólta magát: a TRV-hez tartozó 266 település közül Püspökladány az egyetlen, amelynek nem fizet a társaság bérleti díjat az önkormányzat tulajdonában álló vízműtelepi eszközök használatáért. Az előnytelen szerződést az önkormányzat nevében Dombi Imréné kötötte. Mint a képviselők mondták, más esetekben is előfordult, hogy nem hajtotta végre a testületi határozatokat. Más, kevéssé kézzelfogható problémákról is beszéltek.

Az olykor maratoni hosszúságú testületi ülések alapján úgy tűnik, Dombi Imréné hagyta fejére nőni a képviselőket. „Katikából hiányzik a karizma” – jegyezte meg az egyik képviselő, hozzátéve, hogy olykor az érvek is hiányoztak az eszköztárából. A fideszesek azt sem titkolták, hogy az ülésen kívül is adós maradt a válaszokkal. Példaként a településfejlesztési operatív program fejlesztéseit említették, ezek állásáról – mondta egyikük – is hiába kérdezték. „Két éve nem tudunk semmit. Az a baj, hogy nincs meg benne a képesség, hogy ezeket a nagy projekteket átlássa, irányítsa” – summázott. A képviselők a közbizalom megingására hivatkozva méltatlansági indítvány elfogadásával – többek között a polgármesteri jogköreit megvonva – buktatták meg Dombi Imrénét, ezt mind a tizenegy képviselő megszavazta.

Ennek ellenére az élet úgy ment tovább a püspökladányi városházán, mintha semmi sem történt volna: a polgármester tovább vezette az ülést, a hivatali feladatait azóta is ellátja. Ennek oka, hogy Keserű László jegyző szerint a méltatlansági eljárást kezdeményezők nem voltak elég alaposak. Úgy véli, a testület nem vonhatja vissza a polgármester jogköreit, illetve nem mutattak fel bizonyítékokat a polgármester szemére vetett mulasztásokról. Dombi Imrénét azonban nem rettenti el, hogy magára maradt. Noha szerettük volna őt is megkérdezni, mindössze egy szűkszavú közleményt küldött.

Ebből kiderül, hogy bírósághoz fordult, és úgynevezett nem peres eljárásban kéri a méltatlanságról szóló határozat hatályon kívül helyezését. Mivel ilyen esetben 30 napon belül dönteni kell a kérelméről – és fellebbezni nem lehet –, ennyi időn belül eldől: maradhat-e hivatalában Dombi Imréné. Kiss Zsigmond, a Fidesz püspökladányi elnöke Dombiné lépését úgy kommentálta, a polgármester erkölcsi okokból sem hagyhatja figyelmen kívül, hogy méltatlannak mondták ki a tisztségére. Szerinte jobban tenné, ha szabadságra menne a bírósági döntésig, mert a tevékenysége a Fideszhez sem méltó, és városra is rossz fényt vet.

Az immár ügyvédek által segített képviselő-testület azonban arra az esetre is készül, ha mégis maradhat a székében Dombi Imréné. A jelek szerint ebben az esetben nemhogy a testületre, még párttársaira sem számíthat. Balázs Sándor (Jobbik) és Kincses László (Püspökladány Jövőjéért Egyesület) mellett a testületben többségben lévő fideszes képviselők is állították: Dombi Imréné számára nincs visszaút. Ennek érdekében rendkívüli testületi ülésen módosították a szervezeti és működési szabályzatot, ezzel is korlátozva a polgármester lehetőségeit.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 9. számában jelent meg, 2018. július 13-án. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.