Négyszeresére drágult a Biodóm, amit a kormány kifizetett, de kell még 20 milliárd a befejezéséhez

Négyszeresére drágult a Biodóm, amit a kormány kifizetett, de kell még 20 milliárd a befejezéséhez

Az 1,7 hektárnyi területen épülõ fedett állat-és növénypark, a biodóm a Fõvárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 17-én. A kormány által eddig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül még további mintegy 20 milliárdra van szükség a Fõvárosi Állat- és Növénykert új területein épülõ Pannon Park és benne a biodóm építésének befejezéséhez. A beruházás jelenleg 75 százalékos készültségi szinten van, a közönség 2021 végén veheti birtokba a Pannon Parkot. MTI/Balogh Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy héttel azután, hogy a Népszava megírta, óriási bukásnak tűnik a Fővárosi Állat- és Növénykert új területein épülő Pannon Park és benne a Biodóm, Persányi Miklós főigazgató sajtóbejárást tartott, ahol a beruházás sikeréről biztosította a jelenlévőket. A kormány által eddig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül még további mintegy 20 milliárdra van szükség az építésének befejezéséhez – mondta el az MTI szerint Persányi, de hozzátette, a Biodóm akkora pluszbevételt generál majd, ami fedezi a budapesti állatkert évi 1,5-2 milliárd forinttal megemelkedő üzemeltetési költségeit. Arról a főigazgató nem tett említést, hogy a projekt eredetileg tervezett költsége 15,7 milliárd forint volt.

Emlékezetes, hogy Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek adott októberi interjúban pontosan úgy fogalmazott, hogy „száz százalékban a kormányzat adta oda a megvalósításhoz szükséges 62,8 milliárd forint támogatást”.

Az 1,7 hektárnyi területen felépülő, fedett állat-és növénypark a miocén korabeli – a 23 milliótól 5,3 millió évvel ezelőttig tartó földtörténeti korszak – szárazföldi és vízi világát mutatja be, Közép-Európa legnagyobbra tervezett tengeri akváriumával. A kivitelezést Garancsi István cége, Market Építő Zrt. végzi.

A beruházás jelenleg 75 százalékos készültségi szinten van, eddig mintegy 28 milliárd forintot fordítottak rá. A 2017 nyarán megkezdett beruházás első üteme várhatóan 2020 tavaszán lezárul, akkor kezdődhetnek a dekorációs és belsőépítészeti munkák, a növényesítés, az állatok és a berendezés beszerzése és elhelyezése, valamint a parképítés. A közönség 2021 végén veheti birtokba a Pannon Parkot.

„Kértük főpolgármester urat, hogy a kórházstopot, hídstopot oldja fel" | Magyar Hang

Persányi Miklós hangsúlyozta: a beruházás költségeinek emelkedését több tényező együtt okozta, új területrészek állatkerthez csatolásával nőtt például a Pannon Park területe, módosult a műszaki tartalom, bekerültek a kerítésen kívüli területrendezési munkák, meghosszabbodott a beruházás időtartama, valamint a 3-4 évvel ezelőtti becsléshez képest nőtt bizonyos projektelemek ára is.

Mint hangsúlyozta, a biodómhoz hasonló épület eddig még soha nem készült Magyarországon. Olyan projektelemek költségeit is megismerték továbbá, amelyek korábban nem szerepeltek a becslésekben: elkészültek például a hullámvasút korszerűsítésének tervei.

Persányi Miklós cáfolta a biodóm óriási energiaigényéről szóló híreket is, számításaik szerint ugyanis a fogyasztása évi 10-12 ezer gigawattóra lesz, ami egy kisebb bevásárlóközpont energiaigényével egyenlő.