Nem fűti januártól az üres és félkész Biodómot a fővárosi önkormányzat

Nem fűti januártól az üres és félkész Biodómot a fővárosi önkormányzat

Az Állatkertben épülő Biodom neonzöld díszkivilágítása (Fotó: A Városliget barátai Facebook-csoport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Önkormányzatnak sem a félkész állapotban maradt fővárosi Biodóm befejezésére, sem annak fűtésére nincs pénze – derül ki a Valaszonline.hu cikkéből. Bősz Anett főpolgármester-helyettes a portálnak azt mondta, hogy a jelek szerint nem fognak tudni megegyezni a befejezéséről a kormánnyal.

– Budapestet ezzel a problémával magára hagyták, pedig az állami költségvetés számára a projekt befejezése még a jelenlegi helyzetben is jelentéktelen tétel lenne. Számunkra viszont már a félkész épület üzemeltetése is óriási teher, amit jövőre nem tudunk vállalni. Ez azt jelenti, hogy január 1-jén kénytelenek leszünk lekapcsolni a temperáló fűtést. Amikor ilyen súlyos szociális problémák vannak, és a működő intézmények, például könyvtárak, múzeumok, színházak fenntartását is nagyon megnehezíti az energiaválság, nem lehet százmilliókat költeni egy üres épület fűtésére. Egyszerűen nincs rá pénz, és morálisan is elfogadhatatlan lenne – mondta a portálnak.

Az állatkert létesítményének távhővel történő fűtésére november 1-jétől a Széchenyi fürdő termálvizével segítenek rá. Ez egyelőre jelentős megtakarítást jelent. Ám ez csak az év végéig lehet megoldás. Januártól ugyanis jön a jóval magasabb áramár, és a további temperáló fűtést a főváros a jelenlegi helyzetben már nem tudja vállalni.

A biodóm fűtése azért szükséges, mert a belterében a hőmérséklet soha nem csökkenhet 14 fok alá, különben a fóliában mikrorepedések alakulnak ki, és akkor elszökik a „puffancsokból” a levegő. Az egyedileg gyártott háromszögek ára darabonként 6 millió forint volt, a héj 964 darabból áll.

„Ahogy eddig is, úgy a jövőben is nyitott vagyok tárgyalni a kormánnyal arról, hogy fejezzék be a saját projektjüket a Biodómot. Azonban ha a részükről nincs pozitív elmozdulás az ügyben, akkor jövőre lekapcsoljuk a temperáló fűtést, mert energia- és megélhetési válság idején morálisan és gazdaságilag is vállalhatatlan százmilliókat költeni egy üres épület fűtésére” – írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon.

A biodóm – illetve a teljes fejlesztést lefedő Pannon Park – ötlete Persányi Miklóstól, korábbi környezetvédelmi minisztertől, az állatkert egykori igazgatójától származott. Az induláskor 15,7 milliárd forintos költséggel és az azonnali hatalmas népszerűség miatti gyors megtérüléssel számoltak, az összeg azonban hamar megduplázódott, majd 2019-re az eredeti négyszeresére nőtt. Mivel a kormány az addig biztosított 43,7 milliárdon felül már nem kívánta finanszírozni a biodómot, a befejezéshez szükséges 20 milliárdot a fővárosnak kellett volna előteremtenie, Karácsony Gergely főpolgármester azonban hamar nyilvánvalóvá tette, hogy nincs rá keret.