Nem lesz egyszerű szakrendelésre menni hétfőtől

Nem lesz egyszerű szakrendelésre menni hétfőtől

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőtől nyitnak a szakrendelők, fogászatok, de aki már hétfőn vizsgálatra megy, valószínűleg csalódik. A Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke az RTL Híradónak azt mondta, mivel a vizsgálatok többsége negatív vírusteszthez kötött, és az eredményre legalább egy napot várni kell, így a vizsgálatok is csúsznak.

– Ha mondjuk szerdára tervezünk egy vizsgálatot, hétfőn le kell venni a mintákat, majd megkérjük a beteget, hogy a vizsgálatig ne menjen sehova, hogy ne fertőződjön meg – mondta a várható működésről az RTL-nek Pásztélyi Zsolt, a MEDICINA 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke.

fogorvosok szerint is sok a bizonytalanság, pedig hétfőtől az állami rendszerben már mindenkit el kellene látni.

Juhász Katalin, a kalocsai fogászati rendelő szakmai vezetője az állami rendelőkben káoszra számít. Nem tudják, hová kellene fordulniuk a tesztekért. Ő a helyi kórházzal egyeztetett, hogy végezzék el. De felmerül benne a kérdés, hogy ő is menjen naponta tesztre, mert ő is lehet hordozó? „Ez egy nagyon átgondolatlan, hitelen dolog” – tette hozzá.

Többen azt mondták a híradónak, egyelőre nem nyitják ki magánrendelésüket. Rónai András szájsebész arra hívta fel a figyelmet, hogy egy teszt ugye nem is elég a teljes bizonyossághoz, valamint ő is azt említette, hogy a mintavétel és a rendelésen való megjelenés között is megfertőződhet bárki. Náluk a teszt eredményét ráadásul leghamarabb másfél napra vállalják a laborok, fizetősen.

Az RTL Híradó több kérdést is feltett a nyitással kapcsolatban az operatív törzsnek, választ azonban nem kaptak.

Kásler Miklós csütörtök este írt levelet az egészségügyi szolgáltatók vezetőinek, hogy hétfőtől újraindul a háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátás, a védőnői ellátás és a fogászati alapellátás, a járóbeteg szakellátás és a diagnosztikai ellátások. A kórházak újra végezhetnek egynapos műtéteket, és a nem sürgős kórházi ellátás is beindulhat. Az RTL Klub Híradójának birtokába került, és a 24.hu által szemlézett levél szerint a betegeknek továbbra is minden esetben előzetesen telefonon kell konzultálniuk a vizsgáló orvossal, mielőtt a rendelőbe mennek, az intézmények pedig csak azt vehetik fel, akinek negatív lett a koronavírustesztje.