Nem vörösiszap festi pirosra a Sajó vizét

Nem vörösiszap festi pirosra a Sajó vizét

Fotó: Orosz Örs Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vas-oxid tartalmú anyag, és nem lúgos vörösiszap került a Sajóba Szlovákiában – állítja közleményében a Országos Vízügyi Főigazgatóság. A laboreredmények alapján a magyar szakaszon a toxikus fémek mennyisége határérték alatti a folyó vizében. Mivel hivatalos tájékoztatás még mindig nem érkezett a szennyezésről a szlovák partnertől, a magyar fél a Nemzetközi Duna-védelmi Egyezmény keretében, és a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottságon keresztül kéri a szomszédos országot a kármentesítés haladéktalan megkezdésére.

A magyar vízügyi szakemberek 2022. március 13-án a közösségi médiából, orosz Örs nyitrai képviselőtől értesültek arról, hogy a Szlovákia területén lévő egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbánya altárójából szennyezett víz folyik a Sajóba. A folyó magyarországi szakaszára az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság II. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.

A szennyezés jelenlegi helyzetének megállapítására a folyó szlovákiai szakaszán helyszíni felderítést végeztek a szakemberek. Mint kiderült, a bányaüzemből továbbra is szennyezett víz folyik. A Sajó elszíneződése a szlovák részen ma reggel már Csoltó település alatt is látható volt, halpusztulást, szaghatást azonban ezen a szakaszon sem észleltek a vízügyi szakemberek.

Hazai területen a folyó vize az érzékszervi tapasztalatok alapján a normál állapotot mutatja, víztér-elszíneződés, szaghatás, a partvonal mentén kiülepedés, halpusztulás nem figyelhető meg. A merített minta tiszta, átlátszó.

A Sajópüspökinél végzett vizsgálat szerint a vízből mért toxikus fémek mind határérték alatt vannak a hazai folyószakaszon. Az arzéntartalom az ivóvízminőségi határérték tizede (0,94 ug/l). Mivel a szennyezés egy használaton kívüli vasércbányából került a folyóba –vagyis nem lúgos vörös-iszap, hanem vas-oxid jellegű -, a vastartalom némileg magasabb, de a magyar Sajó-szakasz esetében ez nem kirívó érték (366 ug/l).

Hivatalos szlovák tájékoztatás továbbra sem érkezett a szennyezésről. Ennek hiányában a magyar fél a Nemzetközi Duna-védelmi Egyezmény keretében, és a Magyar-Szlovák határvízi bizottságon keresztül kéri a szlovák felet a kármentesítés haladéktalan megkezdésére.

„A vízmintavételt és a laboratóriumi elemzést mindaddig rendszeresen végezzük, amíg az adatok a határértékeknek megfelelően nem állandósulnak” – olvasható a főigazgatóság közleményében.