Publicus: kétharmad szerint haszontalan a nemzeti konzultáció

Publicus: kétharmad szerint haszontalan a nemzeti konzultáció

A kormány nemzeti konzultációs levelei a szankciókról (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A megkérdezettek közel kétharmada nem tartja hasznosnak, hogy újabb „nemzeti konzultációt” indít az Orbán-kormány – derül ki a Publicus Intézet  Népszava számára készített friss felméréséből. A válaszadók 65 százaléka ítélte haszontalannak a „brüsszeli szankciókról” szóló konzultációt, és csak 31 százalék találta hasznosnak a kormány akcióját. A fennmaradó 4 százalék nem tudott, vagy nem akart válaszolni. Politikai hovatartozás alapján jelentősen szórnak a vélemények. A fideszesek csaknem négyötöde hasznosnak, az ellenzékiek 96 százaléka haszontalannak tartja a konzultációt. Utóbbiakkal ért egyet a bizonytalanok 67 százaléka is.

Eddig a megkérdezettek 20 százaléka küldte vissza a konzultációs papírt (főleg fideszesek), 37 százalék a felmérés időpontjában még meg se kapta azt. A felmérésben résztvevők 10 százaléka úgy vélte, legfeljebb az 1 milliárdot érik el a költségek, 22 százalék 2-3 milliárdot, másik 22 százalék 3-5 milliárdot tippelt, és csak 27 százalék jelölte be a helyes választ, vagyis hogy több mint 5 milliárd forintot visz el a konzultáció (18 százalék nem válaszolt erre). Leginkább a fideszesek mérték alul a valós összeget, a nem válaszolók aránya is körükben volt a legmagasabb.

Mindössze 2 százaléknak tetszik és további 2 százaléknak „inkább tetszik” a brüsszeli szankciókat bombaként megjelenítő plakát, 5 százaléknak „inkább nem tetszik”, míg 48 százaléknak  egyáltalán nem tetszik. Van még 10 százalék, amelynek nincs véleménye, valamint 32 százalék, amely még nem találkozott ilyen plakátokkal. Még a kormánypártiak körében is kétszer annyian vannak azok, akiknek inkább nem, vagy nem tetszik a bombás hirdetés (20 százalék). A Fidesz-szimpatizánsok 53 százaléka ugyanakkor azt állította, hogy eddig nem látta az ominózus plakátot.

A kérdésre, mit gondol ön a konzultációt hirdető bombás plakátokról, az összes megkérdezettnek csupán 7 százaléka mondta azt, hogy azok nagyjából pontosan ábrázolják a helyzetet. Ezzel szemben a válaszolók mintegy háromnegyede (74 százalék) úgy gondolta, hogy inkább hamisan mutatják be a valóságot. Még a fideszeseknek is csak 31 százaléka szerint mutatják be pontosan a helyzetet a plakátok, míg 23 százalékuk ennek ellenkezőjét állítja, 31 százalékuknak pedig nincs véleménye erről. 

Hogyan tudja, az eddigi európai szankciós csomagokat Orbán Viktor megszavazta vagy nem? Az összes válaszadó 47 százaléka volt tisztában azzal, hogy „mindegyiket megszavazta” (a fideszeseknek csupán 14 százaléka), 26 százalék szerint csak egy részüket szavazta meg, 12 százalék pedig úgy tudta, egyiket sem. Összességében 30 százalék ért egyet maradéktalanul az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókkal, 25 százalék a többségükkel igen, 13 százalék a többségükkel nem, 24 százalék egyikkel sem. A kormánypárti szimpatizánsok 56 százaléka tartozik az „egyikkel sem” kategóriába. 

Az emelkedő élelmiszerárakért 88 százalék az elszálló energiaárakat, 87 százalék a gyenge forintot, 79 százalék az elhibázott gazdaságpolitikát, 60 százalék a kereskedők ármegállapítási módszereit tette felelőssé, 57 százalék pedig a brüsszeli szankciókat. A kormánypártiak 43 százaléka szerint az élelmiszerárak rohamos drágulásáért inkább felelős a kabinet elhibázott gazdaságpolitikája. de amikor az volt a kérdés, okolhatók-e az inflációért a brüsszeli szankciók, akkor 90 százalékuk tartotta felelősnek azokat.