Néppárti körökben egyesek provokációt sejtenek Orbán javaslata mögött

Néppárti körökben egyesek provokációt sejtenek Orbán javaslata mögött

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament néppárti frakciójában (EPP) „provokációt” sejtenek a magyar kormányfő kezdeményezése mögött, amellyel Orbán Viktor formailag lazítaná a kapcsolatot a Fidesz–KDNP és az EPP között – összegzi a Politico írását az infostart.hu.

A brüsszeli sajtó szerint az egyelőre csak név nélkül nyilatkozó néppárti képviselők többnyire gyanakodva fogadták a magyar miniszterelnök hétfőn nyilvánosságra került javaslatát, miszerint a Fidesz képviselői maradnának a néppárti frakcióban, de lazább formájú együttműködésben. 

A Politico megjegyzi, hogy az általuk az ügyben leggyakrabban hallott vélemény inkább provokációt vagy csapdát sejt a magyar kezdeményezés mögött. A provokációt egyesek abban az értelemben is használják, hogy miközben a Fidesz tagságát már 2019-ben felfüggesztették a néppártban, a magyar delegáció jövőbeni együttműködési formákról beszél, „mintha mi sem történt volna”.

A 2000-2009-es időszakban hasonló alapon már működött az európai néppárti és brit konzervatív párti politikai szövetség, de a hírek szerint EPP-körökben most inkább a vonakodás és elzárkózás a jellemző, senki sem akarja ezt a megoldást.

Valamennyi értesülés egyetért abban, hogy ha a magyar kormány – a lengyelekkel egyetemben – a csütörtök-pénteki EU-csúcson is kitart a közös költségvetés és a leendő helyreállítási alap blokkolása mellett a jogállamisági kritérium miatt, akkor a néppárti tagság nem lesz tovább fenntartható.

Bennfentesek szerint a pártcsoport fő dilemmája az, hogy a néppárti belső működési szabályzatában csupán egyes képviselők kizárására van hagyományost eljárásrend, egy teljes nemzeti delegáció eltávolításához a frakció kétharmadának az egyetértésére volna szükség.

Manfred Weber néppárti frakcióvezetőt támadó szavai miatt Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője ellen 30 néppárti képviselő a napokban elindított egy kizárási kezdeményezést, de ez a kérdés formálisan egyelőre nincs napirenden, a Politico értesülései szerint a frakció legközelebb szerdán ülésezik, és ez a pont eddig nem szerepelt a megvitatandók között.