Népszava: a romák esélyteremtésére nyújtott pályázati pénzből rendeztek disznóvágást

Népszava: a romák esélyteremtésére nyújtott pályázati pénzből rendeztek disznóvágást

Sztojka Attila, a Fidesz képviselője interpellál az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. október 24-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szolnoktól légvonalban harminc kilométerre lévő Tiszaroffon „hagyományőrző disznóvágást” rendeztek nemrég a Belügyminisztériumtól elnyert pályázati pénzből – írja a Népszava.

A fideszes Sztojka Attila nevével korábban fémjelzett Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) 348 millió forintos keretösszegű pályázatot írt ki roma modellprogramok támogatására, ebből a tiszaroffi roma nemzetiségi önkormányzat 4,2 millió forintot nyert el, amelyből 1,2 millió forintot infrastrukturális fejlesztésekre kapott, 3 milliót pedig a „roma közösség fejlesztését, kulturális értékek és javak megőrzését, a romák társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának elősegítését” szolgáló támogatásokra. A lap szerint a nemzetiségi önkormányzat ebből a hárommillióból fedezte a hagyományőrzőnek titulált disznóvágást.

A helyi roma nemzetiségi önkormányzat egyik képviselője által megosztott képek tanúsága szerint két disznót vágtak le. Ezeken többen előre legyártott táblákat tartanak a kezükben, rajtuk az elnyert pályázat kódjával és a magyar címerrel, valamint feliratokkal: Belügyminisztérium, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság – írja a lap. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy Tiszaroff Farkas Flórián, a Lungo Drom elnökének szülőfaluja, ugyanakkor a Sztojka (fideszes parlamenti képviselő, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos) által most vezetett CiKöSz-nél (Cigány Közösségek Szövetsége) nem kérnek belőle. A lap a tiszaroffi disznóvágás ügyében kérdéseket küldött a TEF-nek, de még nem kaptak válaszokat.