Népszava: felvételi zárlatot rendeltek el a János kórház sebészetén

Népszava: felvételi zárlatot rendeltek el a János kórház sebészetén

A Szent János Kórház (Fotó: György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több dolgozó és beteg koronavírusos a Szent János kórház sebészeti osztályán – értesült a Népszava. A kórház főigazgatója felvételi zárlatot rendelt el még péntek délután, vagyis egyelőre nem fogadnak új beteget a sebészeti osztályon, a már ott kezelteket ellátják.

A lap úgy tudja, már a hét elején kiderült, hogy egy orvos Covid-fertőzött, őt azonnal karanténba küldték. Ő a mostani zárlatot kiváltó fertőzések észlelésekor már napok óta nem vett részt az osztály munkájában. Pénteken egy újabb dolgozó és egy beteg lázasodott be. Ezért tesztelték az összes munkatársat és bennfekvőt, így találtak még három fertőzöttet. A hétvégén az osztályt takarítják, fertőtlenítik, vasárnap vagy hétfő újabb teszteket végeznek, s amennyiben nem találnak vírussal fertőzött embert, újranyithatnak – írja a Népszava.

Intézményi forrásból a lap úgy értesült, hogy egy hete már a Szent Margit kórházból is több tucat fertőzöttet szállítottak Covid-osztályokra. Egy szakember elmondta azt is, hogy miután az oltottak körében viszonylag enyhe, nátha-szerű tüneteket okoz a most fertőző delta, ezért sokan nem is gondolnak arra, hogy Covid-fertőzöttek, viszont ők is továbbadhatják a vírust.

A Népszava a helyzettel kapcsolatban tájékoztatást kért közvetlenül a kórháztól és az Országos Kórházi Főigazgatóságtól is, de választ még nem kaptak. 

Mint ismert, június eleje óta vagy védettségi igazolvánnyal, vagy két napon belül készült negatív PCR-teszt birtokában mehet valaki halasztható műtétre vagy rehabilitációra. Más, a vírus szempontjából kockázatosnak ítélt beavatkozások előtt antigén gyorstesztet végeznek, ez ingyenes. Csakhogy a szakértő szerint a védettségi igazolvány nem véd a vírusfertőzés ellen, ezért valamennyi kórházba kerülőnek biztosítani kellene a térítésmentes PCR-tesztet. 

A kormány a negyedik hullám kezdetén egyelőre nem rendelt el semmilyen korlátozó intézkedést, a szombati kötcsei pikniken elhangzott Orbán-beszéd is mutatja, hogy nem hisz a lezárások hasznosságában. 

Ugyanakkor Kemenesi Gábor virológus írt arról közösségi posztjában, hogy a maszkviselés csökkentheti a fertőzések számát.