Kemenesi Gábor: Emberek, hordjatok maszkot!

Kemenesi Gábor: Emberek, hordjatok maszkot!

Kemenesi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kemenesi Gábor, a pécsi Tudományegyetem virológusa Facebook-bejegyzésében a maszkhordásra szólít fel, hiszen a nyakunkon a negyedik hullám. Mint írja, ma már bárki beszerezheti a jól szűrő FFP vagy KN95-ös maszkokat, amelyek sokkal jobban kiszűrik az aeroszolcseppecskéket, mint a textilmaszkok. Így nemcsak azt akadélyozhatjuk meg velük, hogy mi megfertőzzünk másokat, de a saját fertőződésünket is megelőzhetjük.

A kutató szerint elemi fontossággal bír, hogy a maszkviselést minél hamarabb bevezessék újra. Bár erre konkrétan nem tér ki, de Magyarországon a kormány látványosan hallani sem akar a kötelező maszkviselés újbóli bevezetéséről, az egészségügyi, illetve szociális intézményeken kívül. Pedig tudományos kutatások egész sora bizonyítja, hogy a maszk hatékonyan gátolja a vírus terjedését.

Persze a maszk túl látványos, így az emberekben még akár azt a képzetet is keltheti, hogy mégsem olyan rózsás a magyar járványhelyzet, mint azt szeretnénk hinni.

Kemenesi Gábor azt is megjegyzi, hogy a maszkok a delta variáns ellen is védenek, hiszen a mutánsok abban nem különböznek egymástól, hogy mekkora aeroszolcseppeken terjednek, így a maszkok az összes variánst tartalmazó cseppeket megfogják, ha jó minőségűek, és jól vannak rögzítve.

A virológus ajánlásai szerint zárt térben, különösen tömegben mindenképpen érdemes maszkot viselni. Az oltottak számára is fontos, mert bár a vakcinák remekül védenek a súlyos betegség ellen, nem zárják ki a fertőződést, illetve a fertőzés továbbadását.

„Jelenleg önkéntes a maszkviselés, de ez nem jelenti, hogy tilos lenne. Tengernyi tudományos adat van rá, hogy működnek, ráadásul jól működnek. Én a tudománynak hiszek, ezért viselem, mindenki mást is erre bíztatok” – írja Kemenesi Gábor.