Népszavazás jöhet a kötelező kamarai díj eltörléséről, a Jobbik gyűjti az aláírásokat

Népszavazás jöhet a kötelező kamarai díj eltörléséről, a Jobbik gyűjti az aláírásokat

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője a kötelező kamarai tagság eltörlését szorgalmazó népszavazásról beszélt 2024. január 26-án. (Képernyőfelvétel: Jobbik-Konzervatívok Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdheti a Jobbik-Konzervatívok az aláírásgyűjtéseket az ötezer forintos kötelező iparkamarai hozzájárulás eltörlését kezdeményező népszavazáshoz – írja a Telex

A párt sikerrel vette az összes jogi akadályt: még augusztusban hitelesítette a párt népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Bizottság, ám ezt követően a Parragh László vezette Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Kúrián támadta meg a végzést, majd az ügy az Alkotmánybíróságra is eljutott, mivel az iparkamara a Kúria elutasító döntését Alaptörvény-ellenesnek tartotta. A taláros testület decemberi döntését követően elhárult minden jogi akadály az aláírásgyűjtések megkezdése elől, amihez a párt január 22-től hozzá is láthatott. Lukács László György, Jobbik-frakcióvezető azonban arról beszélt a párt pénteki sajtótájékoztatóján, hogy a következő hetek még az előkészületekről szólnak, és csak február közepén indul az aláírásgyűjtés. 

A népszavazási kérdés egészen pontosan így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?” A Jobbiknak 120 nap áll rendelkezésére, hogy összegyűjtse azt a 200 ezer aláírást, ami kötelezné az Országgyűlést a népszavazás kiírására, a gyűjtéssel azonban április 20-án, az önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszak miatt le kell állniuk és csak a választásokat követően folytathatják. Ha június végéig 200 ezer aláírást össze tudnak gyűjteni Lukácsék, az Országgyűlésnek kötelező lesz népszavazást kiírnia a kérdésben. Ha csak 100 ezer aláírás jön össze a határidőre, a parlament fideszes többsége szabadon dönthet a népszavazás elrendeléséről.

Parragh László, az MKIK elnöke arról beszélt az ATV-ben csütörtökön, hogy szerinte Lukácsék népszavazási kezdeményezése csak politikai haszonszerzés céljából indult. „Nem nagyon hiszem, hogy ez mint népszavazás egyáltalán működőképes lesz, vagy megállja a helyét” – fogalmazott Parragh. A Jobbik erről másképp vélekedik: az éves 5000 forintos kötelező kamarai hozzájárulás elsőre nem tűnik soknak, ám ennek a pénznek a befizetéséért cserébe a párt szerint nem kapnak semmit a vállalkozások. Lapunk is írt arról, hogy a kamaránál korábban mire költöttek a kötelező tagsági díjból: többek között Sao Paulóba szóló luxusrepülőjegyeket vásároltak, infografikákat rendeltek 30 millió forintért, és „mentális felkészítésre” is összesen mintegy 60 millió forintos értékben szerződtek.