Nincs orvos, újra leállt az érsebészet a Péterfyben

Nincs orvos, újra leállt az érsebészet a Péterfyben

Fotó: Unsplash/Marcelo Leal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Februártól sem akut, sem krónikus érbetegeket nem lát el a Péterfy Sándor utcai Kórház – értesült a MedicalOnline.

Alig néhány hónap telt el azóta, hogy tavaly novemberben a Péterfy Sándor utcai Kórház is visszaállt az érsebészeti ügyeleti rendszerbe, mára viszont kiderült: egyetlen érsebész szakorvossal és a mellette dolgozó rezidenssel nem tudják vállalni a feladatot. Február 1-jétől a többi, budapesti érbeteg-ellátást nyújtó intézménynek így havonta négy ügyelettel kell majd többet ellátnia – írja a lap.

– A budapesti érsebészeti ellátás kritikus helyzete a krónikus, és folyamatosan tovább romló munkaerőhiányból ered, országszerte kevés a az akut érbeteg ellátáshoz kellő gyakorlattal rendelkező érsebész – mondta a MedicalOnline-nak Szeberin Zoltán, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT) elnöke. Hozzátette: a szakma előre jelezte, hogy a szakemberhiány miatt nem lehet majd a minimumfeltételeknek megfelelő létszámban betölteni az üres álláshelyeket a Péterfyben. A vonatkozó rendelet egyébként mind II., mind pedig III. progresszivitási szinten 3 fő érsebész alkalmazását írja elő, amelynek maradéktalan betartását – vagy a személyi, vagy a tárgyi hiányosságok miatt – több intézményben sem tudják teljesíteni.

Nincsen elég érsebész, kiugróan sok az amputáció | Magyar Hang

A lap emlékeztet rá, hogy a fővárosi érsebészeti ellátásban tavaly márciusban mutatkoztak először problémák, amikor a Péterfy lemondta az akut érsebészeti ellátást, júniusban érsebész szakorvosának halála miatt kényszerült ugyanerre a kórház, aki havi 30 napon vállalta egyedül az ügyeletet. Később a helyzet rendeződni látszott, azonban szeptemberben a Péterfy „hosszabbítást” kért, így végül november elejéig a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikája, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI), a Szent Imre Kórház, a Bajcsy Zsilinszky Kórház és a Honvédkórház vette át a készenléti ügyeletet.