Nőnapon dől el, szabadulhat-e a lúgos orvos

Nőnapon dől el, szabadulhat-e a lúgos orvos

A harmadfokú ítélet kihirdetése a lúgos orvos perében 2018. július 12-én (Fotó: Lándori Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Március 8-án, azaz pénteken tartják a lúgos orvos néven elhíresült Bene Krisztián kedvezménytárgyalását a Fővárosi Törvényszéken – számolt be a Telex. Bene Krisztián 2013. március 12-én támadta meg volt barátnőjét, miután a nő pár hónappal korábban szakított vele. Renner Erikát megkötözte, elkábította, és maró lúgot locsolt a nő nemi szervére és annak környékére. A Budai Irgalmasrendi Kórház volt kórházigazgatóját összesen hatszor ítélték el, a büntetőügy eljárási furcsaságokat is tartalmazott, ám végül 2018-ban Bene jogerősen 11 év börtönbüntetést kapott, és örökre eltiltották az orvosi hivatástól is.

Bene Krisztián az ítélet alapján a jó magaviseletért legkorábban hét és fél év után szabadulhat, amelyből lejön az előzetesben letöltött 19 hónapja. Azaz legkorábban 2024. március 28-án szabadulhat. Az orvosnak 25 milliós kártérítést is kellett fizetnie a nőnek, ami végül nyögvenyelős procedúra végén érkezett meg Renner számlájára. Renner Erika kártérítési ügye 2017-ben indult, a tárgyalásokról teljesen kizárták a nyilvánosságot, így a nőnek évekig három férfi – két ügyvéd és a bíró – jelenlétében kellett bizonygatnia, hogy nemi szerve annak idején tényleg olyan fokon sérült, ami az egész életére hatással van. Bár a büntetőügyben a nőt több szakértő is vizsgálta, születtek igazságügyi szakértői vélemények is, amelyeket a polgári perbe okiratként is átemeltek, a bíró szerint ez nem volt elég. Hét évvel a támadás után újabb szakértői vizsgálatok következtek, 2020 októberében pedig elkészült az egyesített szakértői vélemény. Ebben írtak arról is, hogy Renner Erika a támadást még mindig nem dolgozta fel, csupán megtanult azzal együtt élni, az elmúlt években ráadásul újabb és újabb traumák érték. Azzal ugyanis, hogy az ügyészség először meg akarta szüntetni a nyomozást, valamint hogy az elhúzódó bírósági tárgyalások során az áldozatnak főleg férfiak előtt kellett vizeletürítési, menstruációs problémáiról, nemi szervének állapotáról és megváltozott szexuális életéről beszélni, intézményi abúzus áldozata lett. Renner 2023 novemberében azt nyilatkozta, nyolc évig járt pszichológushoz és különböző terápiákra, amiknek köszönhetően fel tudta dolgozni a bűncselekményt, de mint fogalmazott, „azt nem, hogy a rendszer mit művelt velem”.