NVB: Nem jogsértő, hogy Koncz Zsófia gyerekekkel kampányolt

NVB: Nem jogsértő, hogy Koncz Zsófia gyerekekkel kampányolt

Koncz Zsófia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem volt jogsértő a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint, hogy a tiszaújvárosi időközi fideszes jelöltje, Koncz Zsófia gyerekekkel kampányolt. A kormánypárti politikus a felújított szerencsi játszótéren fotózkodott gyerekekkel, majd a képeket feltöltötte közösségi oldalára. Emiatt Tóth Ádám független jelölt tett bejelentést az egyéni választókerületi választási bizottságnál (oevb), ami el is marasztalta a képviselőjelöltet a 24.hu cikke szerint.

Konczék ugyanakkor fellebbeztek, az NVB pedig megváltoztatta az oevb döntését. Az NVB 10:1 arányban a kifogás elutasítása mellett határozott. A bizottság szerint köznevelési intézményben nem lehet gyerekekkel kampányolni, de mivel itt egy játszótérről van szó, nem áll fenn jogszabálysértés.

Ugyanakkor az NVB abban sem látott problémát, hogy korábban a szerencsi iskolában fényképezkedett tanárokkal és gyerekekkel a politikus. Mindebben azért nem, mert Koncz az elmondása szerint augusztus 28-án volt az iskolában, amikor ott még nem volt oktatás, tehát nem állapítható meg a köznevelési törvény sérelme. Mindkét választási bizottság ugyanígy látta, az NVB 6:5 arányban hagyta helyben az oevb határozatát.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú egyéni választókerületben azután kellett időközit kiírni, hogy motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc fideszes képviselő. A jelölt az ő lánya, Koncz Zsófia lett. Az ellenzék közös jelöltje a jobbikos Bíró László, akinek viszont nem engedték, hogy a Jobbik színeiben elinduljon. A kormánypártok ugyanakkor az elmúlt hetekben folyamatosan egykori szélsőséges kijelentéseivel támadták, amiket sérelmeztek baloldalról, ellenzékből is többen. Így tett például Tamás Gáspár Miklós filozófus is. Bíró az RTL Klubnak azt mondta még, korábban apátiában volt, ezért nem érzékelte egyes antiszemita kijelentései súlyát.

Koncz Zsófiának eközben a magyar trikolórt nem sikerült eltalálnia egy őt népszerűsítő kiadványon, amint erről még csütörtökön beszámoltunk.