Nyomkövetőt kap a hivatali vesztegetéssel gyanúsított helyettes államtitkár

Nyomkövetőt kap a hivatali vesztegetéssel gyanúsított helyettes államtitkár

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője mutatja a 2013. május 15-én rendszerbe állított 3M gyártmányú elektronikus nyomkövető az ORFK Teve utcai székházában tartott bemutatón 2013. június 6-án. MTI Fotó: Kovács Attila

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Budai Központi Kerületi Bíróság négy hónapra elrendelte annak a két férfinak a bűnügyi felügyeletét, akit vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával és más bűncselekménnyel gyanúsítanak – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék csütörtökön az MTI-t.

A közleményben azt írták: a megalapozott gyanú lényege szerint egyikük egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó, aki tervezett új cégében jogtalan előnyként tulajdonrészt ajánlott a magas rangú minisztériumi tisztségviselőként dolgozó másik férfinak, hogy hivatali helyzetével visszaélve segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez. A vezető beosztású gyanúsított az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban megszerezte – tették hozzá.

A vállalkozó cselekménye hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés, míg a másik gyanúsítotté vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának megállapítására lehet alkalmas – írták.

Hozzátették: a nyomozás kezdeti szakaszban van. Mivel a bíróság szerint „megalapozottan feltehető”, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítást – tanúk befolyásolásával, értesítésével, bizonyítékok eltüntetésével vagy megsemmisítésével – megnehezítenék vagy meghiúsítanák, az ügyészi indítványnak megfelelően elrendelték bűnügyi felügyeletüket, nyomkövető alkalmazásával. A végzés végleges – jelezték.

Mint a Magyar Hang szerdán megírta, az ügy érintettje Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, akinek a felmentését szerdán kezdeményezte Nagy István agrárminiszter. Utóbbit Orbán Viktor miniszterelnök meg is tette, erről itt írtunk. Arról pedig itt lehet olvasni, hogy a helyettes államtitkár ügye is megmutatta, továbbra is működik a sajtóelhárítás.