Rengetegen jelentkeztek a kerékpárút építésére, amiért pénzt kaptak, most nyomozás indult

Rengetegen jelentkeztek a kerékpárút építésére, amiért pénzt kaptak, most nyomozás indult

Zsadányi kerékpárút

Fotó: Facebook.com/Hadházy Ákos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feljelentésként értékelte Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek a villanyoszlopokkal tűzdelt zsadányi kerékpárút ügyében feltett írásbeli kérdését. A Békés megyei település kerékpárútja arról híresült el, hogy villanyoszlopok állnak az épülő út közepén, miután az eredeti kivitelező levonult az építkezésről.

A beruházás azonban más okból is érdekes. Mint arról az Átlátszó.hu beszámolt, a munka befejezésére 29 cég vagy egyéni vállalkozó, köztük állattenyésztő, adószakértő és informatikus nyújtott be ajánlatot, akik – Hadházy szerint – alkalmatlanok lettek volna a feladat elvégzésére. A munka azért lehetett ilyen népszerű, mert a beruházáshoz az uniós forrásból úgynevezett közbeszerzési részvételt ösztönző átalánytámogatást is osztottak. A portál szerint a 29 pályázó meg is kapta az igényelt 600 ezer forintos részvételt ösztönző támogatást. Vagyis esélyes, hogy csak az állami támogatást akarták lehívni, és nem volt céljuk elnyerni a megbízást – írták. Így a zsadányi kerékpárút összesen 32 millió forintjába került az EU-nak, miután az építkezés 15 milliót, a támogatások viszont 17,4 millió forintot emésztettek fel.

Az ügyben arra volt kíváncsi Hadházy Ákos, vajon nem furcsa-e, hogy olyan cégek is jelentkeztek a munkára, amelyek főtevékenysége nem az építőipar? Illetve hogy ezen cégek egymással majdnem azonos árajánlatokat adtak be? Ennek alapján pedig felvetődik-e a csalás gyanúja? Polt Péter írásban adott válaszából kiderül: a feltett kérdést feljelentésként értékelte, és azt a nyomozó hatóságnak továbbította. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága 2023. december 13-án költségvetési csalás bűntette miatt elrendelte a nyomozást.