Okirat-hamisítás miatt tettek feljelentést a református zsinati bíróság Balog Zoltánt elmarasztaló határozata miatt

Okirat-hamisítás miatt tettek feljelentést a református zsinati bíróság Balog Zoltánt elmarasztaló határozata miatt

Balog Zoltán bejelentése (Forrás: Magyarországi Református Egyház/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Okirat-hamisítás miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen Vargha Anikó, aki a tököli református gyülekezet kántora volt és egy Facebook-posztja miatt rúgtak ki – számolt be róla a Hvg.hu. Vargha egy másik egyháztaggal közösen nyújtott be panaszt még áprilisban a Magyar Református Egyház zsinati bíróságához Balog Zoltánnal szemben, hogy kezdeményezzék a Novák Katalin államfő lemondásához vezető kegyelembotrányban érintett püspök elmarasztalását és tisztségeitől való megfosztását. A zsinat végül Balogot csak intésben részesítette.

Csakhogy Vargháék szerint az elbírálásáról szóló döntésre egy olyan ember aláírása is odakerült, aki valójában nem is látta a papírt. A zsinati bírósághoz benyújtott papírok a feljelentés szerint április 23-án érkeztek meg a Zsinati Hivatalhoz, a rá adott választ pedig július 3-án küldték ki. A döntésről szóló dokumentumon viszont budapesti keltezés és április 24-i időpont szerepelt, azaz hivatalosan mindössze egy nap alatt megszületett a döntés. Érdekesség, hogy utána viszont bő egy hónapot vártak aztán a kikézbesítésével.

A feljelentést tevő Vargha Anikó egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a döntést aláíró két személy közül egyik sem tartózkodott Budapesten április 24-én, mert előző nap leutaztak Balatonszárszóra, ahol másnap reggel kezdődött a zsinat ülése. Emellett az egyik aláíró megerősítette a feljelentést benyújtóknak, hogy április 24-én nem volt olyan ülés, amelyen döntöttek volna az ügyben. Vargha szerint az egyik aláíró sem a panaszt, sem az állítólag általa hozott határozatot nem látta.