Operatív törzs: 45 évre csökkent a fertőzöttek átlagéletkora

Operatív törzs: 45 évre csökkent a fertőzöttek átlagéletkora

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közeledik a beoltottak száma a 3,5 millióhoz, ekkor megkezdődhet a lépcsőzetes nyitás második fokozata. Az operatív törzs vezetője, a belügyminiszter rendelkezik arról, hogy a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei megnyithatnak minden nap este fél tízig, és ott a vendégeknek maszkot sem kell viselniük – jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Mint hangsúlyozta, minden egyéb más védelmi intézkedés érvényben marad.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 545 esetben, tömegközlekedési eszközön 8 emberrel szemben kellett intézkedni – mondta Kiss Róbert. A nyitvatartási szabályok miatt eddig 1039 intézkedésre volt szükség. Balotaszálláson egy presszó ismételten kinyitott, ezért egy évre záratták be.

Müller Cecília elmondta, hogy már 4 millió 326 ezren regisztráltak a védőoltásra. Az eddig regisztráltak 69 százaléka már legalább egy oltást kapott. Eddig a lakosság 33,4 százaléka kapta meg már a vakcinát, míg az uniós átlag 18,5 százalék.

Az országos tiszti főorvos hozzátette: a 65 év felettiek 90 százalékát már beoltották, a fiatalabb polgárok közül a regisztráltak több mint fele megkapta a vakcinát.

Müller Cecília felsorolta azt is, milyen oltások állnak rendelkezésre a héten: hétfőn érkezett 68 400 adag Moderna-vakcina, ezek közül egy rész második oltás lesz. Kapnak belőle a háziorvosok is, hogy jusson a rászorulóknak is. Kedden 72 ezer adag jön az AstraZeneca-ból, ezeket első körben második vakcinára használják fel. Emellett 248 040 adag Pfizer-vakcina érkezik, ezeket majd az oltópontokon használják fel. Az éjjel várható második körös Szputnyik-oltóanyag, illetve valamikor érkezik még kínai vakcina is. Mint mondta, hamarosan elérhetjük, hogy minden regisztrált be legyen oltva.

A járványügyi adatok enyhe csökkenést mutatnak, de továbbra is sok embert ápolnak kórházban, a brit mutáns pedig továbbra is súlyos problémát okoz.

A szennyvízadatok is nagyon lassú, enyhe csökkenést mutatnak, de a vírus örökítőanyagának szintje még mindig nagyon magas. Ez azt jelenti, hogy még mindig sok a fertőzött, ezért az óvatosság és a rendszabályok betartása továbbra is indokolt.

A fertőzöttek átlagéletkora csökkent egy évvel, így az már 45 év, jelenleg a leginkább érintett korosztály a 40-50 évesek. A fertőzöttek 13 százaléka Pest megyében van, 14 százalékuk Budapesten él. Múlt héten Tolna megyében regisztrálták a legkevesebb fertőzöttet, ez nagyjából 2 százalékot tesz ki. 

A keddi hivatalos járványügyi adatok alapján az elmúlt 24 órában mindössze 1645 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 199, többségében idős, krónikus beteg. Hazánkban jelenleg a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma összesen 754 833-ra, a halálos áldozatok száma 25 580-ra emelkedett. Mindeközben folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 317 052 fő, közülük 1 400 703 fő már a második oltását is megkapta.