Operatív törzs: Most először kapnak Pfizer vakcinát a háziorvosok

Operatív törzs: Most először kapnak Pfizer vakcinát a háziorvosok

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

A középiskolai vizsgák sikeresek voltak, az átlageredmények nem romlottak. Nincs arról tudomásunk, hogy a középiskolai felvételi vizsgák fertőzést, vagy gócot okoztak volna – mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs keddi online tájékoztatóján. A regisztráltaknak csak 1,13 százaléka lépett vissza, ez alacsonyabb mint tavaly, a jelentkezettek száma pedig körülbelül ugyanakkora volt. A felvételik 90 százalékának értékelése után megállapítható, hogy az elmúlt évekhez nagyon hasonló eredmények születtek, néhány pontnyi ingadozás volt csak.

Az érettségik kapcsán azt mondta, a kormány közölte, hogy megtartják azokat. „Minden javaslatot szívesen fogadunk, de nem tervezünk változtatni, mert van elég tapasztalatunk, és biztosak vagyunk benne, hogy biztonságosan meg tudjuk rendezni a vizsgákat” – mondta.

Ösztönözte, hogy az iskolák szervezzenek csoportos konzultációkat a végzősöknek, betartva az óvintézkedéseket. Arra kérte az intézmények vezetőit, hogy mindenkit biztassanak az oltási regisztrációra. Eddig a köznevelésben dolgozók 26 százaléka regisztrált – mondta.

Budapest IX. kerületében lecsaptak csendháborítás miatt egy Airbnb-lakásra, ahol kiderült, hogy tíznél több külföldi házibulit tart, ellenük intézkedtek – jelentette be Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Az elmúlt nap adatai fokozott figyelemre intenek minket – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. – Nő a tesztek pozitivitása és a kórházban ápoltak száma is.

Körülöttünk számos országban harmadik hullámot észlelnek, én azt észlelem, hogy a második hullám csökkenő szakaszában megtorpanás látszik, sok szám tekintetében sajnos nem csökken tovább az esetszám, ezt támasztják alá a szennyvízvizsgálatok is – tette hozzá. Óvatosságra és a szabályok fokozott betartására ösztönzött mindenkit.

Több mint 35 ezer idős ember beoltására került már sor, a héten pedig folytatódik az idősek, valamint a magas kockázatú krónikus betegek beoltása – mondta.

A Pfizer kedden érkező oltása lehetővé teszi, hogy most először a háziorvosok is megkapják ennek beadásának lehetőségét, ne csak a kórházi oltópontokon oltsanak vele – tette hozzá. Mint mondta, rövid időn belül tudatják, hogy melyik háziorvosok olthatnak a héten.

Ennek a vakcinának a beadása nem okoz különösebb gondot a háziorvosoknak sem – mondta. Arra kért mintegy 560 fővárosi háziorvost, hogy jelöljenek ki 5-5 embert, akinek az oltását megszervezik, az ő beoltásuk az oltópontokon történik Szputnyik V vakcinával.

A Szputnyik V vakcina alkalmazási leirata elkészült, meg fogják kapni a háziorvosok, a krónikus megbetegedésben nem szenvedőknek fogják beadni a biztonság érdekében, egyelőre 3000-et vizsgáltak be, azokkal fognak oltani.

Ugyancsak a háziorvosoknál kezdődik a 18–64 éves krónikus betegek oltása, 2040 praxis fog kapni AstraZeneca-féle vakcinát, mind a 20 400-at kiosztják, ami érkezett szombaton. Még csütörtökön várunk egy következő szállítmányt, illetve Modernát is a héten – mondta.

Kérte, hogy aki regisztrált, de még nem került sorra és értesítést sem kapott, ne idegeskedjen, sorra fog kerülni.

Melyik vírusmutánsok jelentek már meg nálunk? Folyamatosan követjük a vírus változásait – kezdte a választ Müller Cecília. Eddig 24 esetben mutattuk ki brit mutánst, a brazil az afrikai törzset még nem találtuk meg.

Mennyi Pfizer-vakcina érkezik? Ez a kilencedik szállítmány, 85 410 adag érkezik – válaszolta a tiszti főorvos.

Mennyi Moderna jön a héten és mikor? Csütörtökre várjuk, 21 600 adagot, reméljük, hogy meg is érkezik annyi. És azzal a háziorvosoknál is tovább folytatódhat az oltás – mondta Müller Cecília.