Operatív törzs: rövid időn belül jöhetnek a szigorú korlátozások

Operatív törzs: rövid időn belül jöhetnek a szigorú korlátozások

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője a Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosával rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A schengeni övezet belső, szárazföldi határain új intézkedéseket tervez bevezetni az operatív törzs, így igyekeznek szűrni az Olaszországból érkezőket – mondta el Lakatos Tibor a törzs ügyeleti központjának vezetője a keddi sajtótájékoztatón. Hozzátette, a drasztikus olasz intézkedések hatására nagyon sokan indultak el, ahelyett, hogy az otthonaikban maradnának. Ezzel kapcsolatban arra kérte az Olaszországból hazatérő magyar állampolgárokat, hogy érkezésük után két hétig maradjanak önkéntes karanténban, és ha tüneteket észlelnek magukon, értesítsék a háziorvosukat.

Egész Olaszországot lezárják | Magyar Hang

Giuseppe Conte miniszterelnök hétfőn bejelentette: egész Olaszországot úgy fogják lezárni, mint a járvány egyik gócpontjának tartott észak-olasz Lombardia tartományt - írta az Index a Guardian alapján. Az országban betiltanak minden nyilvános rendezvényt, csak és kizárólag munkába lehet menni, illetve vészhelyzet miatt lehet kimozdulni.

Az operatív törzs vezetője elmondta, rövid időn belül sor kerülhet a környező országokban már meghozott szigorú intézkedésekre, intézmények bezárására, rendezvények elhalasztására. Az általuk megfogalmazott javaslatokat a kormány a szerdai ülésén tárgyalja majd. Újságírói kérdésre kifejtette, figyelembe vették a környező országok intézkedéseit, de ott, ahol az óvodák és iskolák bezártak, lényegesen több fertőzöttet tartanak számon, mint Magyarországon. Itthon az iskolák és óvodák kapcsán arra tett ajánlást a törzs, hogy a rendezvényeket ne tartsák meg, árulta el Lakatos Tibor. Hozzátette, a leginkább veszélyeztettek, a hatvan éven felüliek, ha tehetik, kerüljék el a rendezvényeket, ne menjenek közösségbe.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón elmondta, tizenkét fertőzött személyt tartanak nyilván Magyarországon. Kifejtette, a nemzetközi eljárásrend szerint nem kell vizsgálni a kontaktszemélyeket, itthon mégis megteszik ezt. Hangsúlyozta, 12-ből 4 esetben az első vizsgálat nem mutatta ki a vírust, csak a második laborvizsgálat igazolta a fertőzést. A tiszti főorvos elárulta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedd délután ülésezik, és várhatóan új eljárásrendet vezetnek be, a magyar operatív törzs ehhez igazodva alakítja ki a magyarországit.

Orbán Viktor: Világjárvány lesz, mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából | Magyar Hang

A koronavírus gazdasági hatásainak elemzéséről szólt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hagyományos gazdasági évnyitója. - Fejünk felett a koronavírus veszélye, látjuk, hogy a világon hol és milyen károkat okozott - indította a rendezvényt Parragh László, a kamara elnöke a Portfolio beszámolója szerint.

A látogatási tilalom kapcsán Müller Cecília elmondta, hogy az nem karantén, ezzel döntéssel a legvédtelenebbeket, a kórházban fekvő betegeket és a szociális intézményekben lakó időseket igyekeznek megvédeni. A kórházi látogatási tilalom alól van néhány kivétel: gyermekek mellett ott lehetnek a szülők, súlyos állapotban lévő betegekhez bemehetnek a hozzátartozók, és vallási meggyőződésnek megfelelő személyek is látogathatják a kórházi betegeket.

Újságírói kérdésre a tiszti főorvos elmondta, a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban daganatos betegséggel műtött idős férfi, akit később koronavírus-fertőzéssel diganosztizáltak, tünetmentes volt a beavatkozás idején, vagyis az egészségügyi dolgozók nem fertőződhettek meg. Hozzátette azt is, a korábbi hírekkel ellentétben, nem a fiától kapta el a fertőzést, vagyis más lehetőséget kell vizsgálni az esetében. Müller Cecília elárulta, 16 kórházi dolgozó van karanténban a Szent László Kórházban, az első tesztjük negatív lett.

Az új vírustörzs kapcsán a tiszti főorvos elmondta, a már meglévő hat mellet most felbukkant hetedik törzs 20 százalékban tér el a korábban ismertektől. Ahogy az influenzánál, itt is elképzelhető mutáció, ám egy vírus amely nagy tömegeken megy keresztül, egyre inkább veszít az erejéből. Müller Cecília szerint a következő szezonokban az új koronavírus is „beleszelídülhet” a már meglévő vírustörzsek sorába.