Orbán azt ígérte, hogy az első adandó alkalommal megszavazzák a svéd NATO-csatlakozást

Orbán azt ígérte, hogy az első adandó alkalommal megszavazzák a svéd NATO-csatlakozást

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója Bakuban 2019. október 14-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Telefonon beszélt Orbán Viktor a svéd NATO-csatlakozásról Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral beszélt – írta X-en (a korábbi Twitteren) a magyar miniszterelnök szerda délután. „Megerősítettem, hogy a magyar kormány támogatja Svédország NATO-tagságát. Hangsúlyoztam azt is, hogy továbbra is szorgalmazni fogjuk, hogy a Magyar Országgyűlés szavazza meg Svédország csatlakozását és az első adandó alkalommal zárja le a ratifikációt” – írta Orbán Viktor.

Már csak két tagállam, Magyarország és Törökország ratifikációja hiányzik a svéd csatlakozáshoz, de a török parlament kedd este áldását adta erre, így az már csak a javaslatot előterjesztó Erdogan elnök aláírására vár. A magyar kormány többször hangsúlyozta, hogy nem utolsóként fogja jóváhagyni, de ha most előzni akar, nagyon kell sietnie, ugyanis a parlament február vége előtt nem ül össze – hacsak nem tartanak rendkívüli ülést a témában, amire az ellenzék már javaslatot is benyújtott.

Az Orbán-kormány eddig azt kommunikálta, hogy ők támogatják a csatalkozást, de a fideszes képviselőknek aggályaik vannak, mert szerintüka  svédek bántották az országot. Orbán Viktor kedden levelet írt a svéd miniszterelnöknek,melyben meghívta, hogy tárgyaljanak a NATO-csatlakozásról, azonban hűvös fogadtatásra talált a javaslata. Jens Stoltenberg kedd este üdvözölte a török döntést és hozzátette „szintén számítok Magyarországra, hogy minél hamarabb elvégzi a nemzeti ratifikációt.”