Orbán elmondta, miért vétózott Magyarország az izrael-palesztin konfliktus kapcsán

Orbán elmondta, miért vétózott Magyarország az izrael-palesztin konfliktus kapcsán

Orbán Viktor az Üzbegisztánban készített videóüzenetében (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyedül a magyar kormány blokkolta azt a közösnek szánt uniós álláspontot, amelyben az EU egységesen véleményt mondott volna az izraeli-palesztin konfliktus ügyében – derült ki néhány napja. Most Orbán Viktor miniszterelnök fejtette ki ennek okát a Szamizdat 8. néven megjelent eszmefuttatásában.

– (...) számunkra természetes, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni egy állam, Izrael és egy EU-s szankciós listára helyezett szervezet közé – írta a kormányfő a döntésről. Hozzátette: „ideje lenne végre tudomásul venni, hogy a később csatlakozott közép-európai országok egyenrangú tagjai az Európai Unió közösségének. Nekünk is jogunk van kiállni a meggyőződéseink, a külpolitikai szövetségeseink és a saját érdekeink mellett”.

A kormányfő írásában említi Armin Laschetet, a német CDU elnökét is. – Magyarország megvétózta az Európai Unió többségi álláspontját az Izrael elleni rakétatámadások ügyében. Laschet úr, a német kancellári poszt várományosa szerint ez újabb ok arra, hogy az Európai Unió külpolitikájában át kell térni az egyhangú döntéshozatalról a többségire. Ma közös külpolitikai döntést csak egyhangúan lehet hozni, Laschet pedig azt szeretné, ha a jövőben a többség rákényszeríthetné akaratát a kisebbségre. Mindezt az európaiság nevében – írta. A kormányfő hangsúlyozta: Magyarország az alapszerződés szerint járt el, amikor vétózott. Hozzátette: „Magyarországot európaiatlansággal vádolni, amiért élt a szerződésben biztosított jogával, valójában mélyen európaiatlan”.

Kiemelte, a francia–német tengely államai köztudottan sok millió muszlim vallású polgárral rendelkeznek, akiknek a véleményét egy demokráciában nem lehet negligálni. – De azt is figyelembe kell venni, hogy Közép-Európában, a visegrádi négyek területén – tehát Magyarországon is – csak elenyésző számban élnek ilyen polgárok. Azt is látjuk, hogy a nyugat-európai országok többsége belépett egy posztnemzeti és posztkeresztény életfelfogás korszakába. De azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy mi ma is a zsidó–keresztény értékek, kultúra és életfelfogás szerint éljük az életünket – írta ezzel indokolva, miért természetes számukra természetes, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni egy állam, Izrael és egy EU-s szankciós listára helyezett szervezet közé, írta a Hamászra utalva.

Orbán Viktor arról is írt, „ideje lenne végre tudomásul venni, hogy a később csatlakozott közép-európai országok egyenrangú tagjai az Európai Unió közösségének. Nekünk is jogunk van kiállni a meggyőződéseink, a külpolitikai szövetségeseink és a saját érdekeink mellett”.