Orbán szerint még most is Budapesten működik a CEU

Orbán szerint még most is Budapesten működik a CEU

Orbán Viktor dolgozószobájában
2020. december 23-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Kizökkent az idő! Konferenciát tartottak Budapest belvárosában, mégpedig a CEU épületében, a Nádor utcában. Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről” – írta Orbán Viktor kormányfő Szamizdat 13. című - ám az állami médián keresztül közreadott - közleményében.

A kormányfő írása szerint szeptember 16-án és 17-én sajtónyilvános, nemzetközi konferencia zajlott az egyetem budapesti kampuszán, amelyen a liberális akadémiai és politikai élet jeles képviselői is részt vettek. „Hogyan történhetett meg mindez? Úgy, hogy akik eddig az egyetem bezárásával kampányoltak, nyilvánvalóan nem mondtak igazat” – fogalmazott.

A miniszterelnök érvelése során mindössze azt nem vette figyelembe, ami már a CEU elüldözésekor is ismert volt: az egyetem rektora, Michael Ignatieff ugyanis már 2018-ban jelezte, hogy egyes részek - mint például a könyvtár - továbbra is Budapesten működnek majd, de a lényegi szekciók - így például a maga képzés - kénytelen Bécsbe költözni. „Minden, ami lényeges, elmegy” – mondta akkor Ignatieff.

Orbán Viktor szerint egy konferencia megtartása egyértelműen bizonyítja, hogy működik az egyetem. „Mi, magyarok, nem lepődünk meg, mert tudjuk, hogy hogyan dolgozik Soros György és csapata. A magyar spekuláns mindig értett ahhoz, hogy az üzleti vállalkozásai elleni fellépéseket úgy tüntesse fel, mintha azok szörnyű társadalmi igazságtalanságok vagy éppen a személyével szembeni gonosz, antiszemita támadások lennének” – írta Orbán Viktor, aki üzent a konferencia előadóinak is.

„De vajon mit gondolhattak azok a jónevű kutatók, politikusok és értelmiségiek, akik megjelentek és előadtak a konferencián? Vajon hogyan egyeztették össze egyetemi fellépésüket azzal a hazugsággal, hogy a CEU-t a magyar kormány elüldözte Budapestről? Vajon mit éreznek most ezek a tudósok, szakemberek, politikusok, akik egész szakmai hitelüket elveszítették azért, mert felültek a Soros György és globális hálózata által terjesztett hazugságnak? Kínos, nagyon kínos. Talán erről is kellene szervezni egy konferenciát a CEU budapesti kampuszán” – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint Magyarországot a Soros-egyetem kapcsán azért támadják, mert nem hagyta, hogy a spekuláns milliárdos továbbra is visszaéljen a hatalmával. „A '90-es években Soros hűséges szövetségese, Magyar Bálint, a liberális-exkommunista kormány oktatási minisztere olyan szabályt hozott, amely a magyar egyetemekkel szemben indokolatlan versenyelőnyt biztosított a Soros-egyetemnek. Mi ezt a kiskaput becsuktuk, és elrendeltük, hogy minden, Magyarországon létesített külföldi egyetem ugyanolyan feltételek szerint működjön, és tartsa be a jogszabályokat. Valamennyi egyetem gond nélkül teljesítette a jogszabályi feltételeket. Egyetlen kivétel volt: a Soros-egyetem. Alapítója számára ugyanis kifizetődőbb volt farkast kiáltani, nemzetközi kampányt szervezni Magyarország ellen, mint a megszerzett privilégiumokat feladni” – írja Orbán Viktor, aki gondolatait így zárja:

„Álljon itt a legnagyobb hazugok és hazugságok toplistája.

  • Guy Verhofstadt „egész Európát érintő szégyenről” írt.
  • Judith Sargentini egy saját gyártású kisfilmben mondta: a CEU-t elüldözték.
  • A Európai Bizottság által készített 2020-as országjelentés pedig azt írja: „a CEU befejezte a tudományos tevékenységét Magyarországon”.
  • Az egész EU szégyene, hogy a szóban forgó, tényszerűen hamis állítások uniós jogi eljárások alapjaiként szolgálnak.

Quo vadis Europa?”

Címkék: Orbán Viktor, ceu