Orbán Viktor bejelentette, 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak

Orbán Viktor bejelentette, 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Most írtam alá azt a kormányrendeletet, amellyel január elsejétől 15 százalékkal emeljük a nyugdíjakat Magyarországon – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggel a Facebook-oldalán. Azt mondta, nem szabad elfeledkezni a nagy magyar célokról, ezek egyike a nyugdíjak értékeink megőrzése. Ezt a célt 20110 óta minden évben sikerült elérni, és most hogy emeljük 15 százalékkal a nyugdíjakat, ez 2023-ban is így lesz. Újra beszélt „elhibázott brüsszeli szankciókról”, amelyek miatt egész Európában tombol az energiaválság szerinte, ami minket is érint. Védekeznünk kell, mi magyarok ársapkákkal és rezsicsökkentéssel védjük a magyarokat, eközben viszont nem szabad elfeledkeznünk a nagy célokról – fogalmazott. 

A kormány Facebook-oldalán már novemberben bejelentették, hogy januárban nyugdíjemelés várható. Mint fogalmaztak, céljuk az, hogy megóvják a nyugdíjasokat a magas infláció negatív következményeitől. Komoly drágulást kell kompenzálnia a kormánynak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) novemberre 22,5 százalékos inflációt jelzett, ami huszonhat éves hazai rekord, és a legmagasabb is lehet az Európai Unióban. És ez ráadásul még nem a vége az árak idei emelkedésének. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter úgy vélte, az év utolsó hónapjában akár a 25 százalékot is elérheti a pénzromlás mértéke. Ha ez igaznak bizonyul, akkor a nyugdíjas infláció az év utolsó hónapjában akár 27 százalék is lehet. Októberben ráadásul uniós bajnokok voltunk a nyugdíjas kosárban nagy súllyal szereplő élelmiszerár-emelkedésben: az Eurostat adatai szerint 43 százalékkal többet kellett fizetni értük, mint egy évvel korábban. A megdöbbentően magas szám két és félszerese a 17,3 százalékos uniós átlagnak, és több mint 10 százalékponttal haladja meg az ezüstérmes Litvániában mért 32,6 százalékot.

Az infláció Virovácz Péter elemző véleménye szerint jó esetben januárban, rosszabb esetben március-áprilisban tetőzhet Magyarországon, de nagy valószínűséggel az első negyedévben éri el tetőpontját, és 25-26 százalékra mehet fel.

Novemberben a nyugdíjasok visszamenőleges kompenzációt és pótlólagos emelést kaptak, de mindezzel együtt a nyugdíjak összege az idei év eleje óta csak 14 százalékkal emelkedett, vagyis nem érte el az inflációt. Az érthetetlenül korán elfogadott és még nem módosított 2023-as költségvetésben egyébként még 5,2 százalékos inflációval – a nyugdíjtörvény szerint ennyivel kellene januárban emelni a nyugdíj mértékét – és 370 forintos euróárfolyammal számol a kormány. A Portfolio cikkében emlékeztet, az elemzők már 17-19 százalékos éves pénzromlásra számítanak 2023-ra, így a bejelentett 15 százalékos nyugdíjemelés nem lesz elég, szükség lesz korrekcióra a törvény értelmében.