14 százalékkal nő a nyugdíj, 20 százalék felett az infláció

14 százalékkal nő a nyugdíj, 20 százalék felett az infláció

Varga Mihály pénzügyminiszter-jelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 19-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntektől érkeznek a nyugdíjak a nyugdíjprémiummal és a nyugdíj-kiegészítéssel együtt, összesen több mint 620 milliárd forint jut el a nyugdíjasokhoz – írja közösségi oldalán Varga Mihály.

A nyugdíjak 4,5 százalékkal emelkednek, ezt januárig visszamenőleg fizetik ki, emellett pedig tízezer forintos nyugdíjprémiummal számolhat minden érintett, akinek legalább 80 ezer forint a havi járandósága. Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára már korábban közölte, hogy a pluszpénz, amit most folyósít az államkincstár, több mint 240 milliárd forint. Ezzel a nyugdíjasok mellett többek között a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, az árvaellátásban, az özvegyi nyugdíjban, a baleseti és a rokkantsági járadékban részesülők is számolhatnak, így most ősszel két jogcímen mintegy 2,5 millióan jutnak plusz összeghez. A kiegészítő nyugdíjemelést és a nyugdíjprémiumot – az, aki bankszámlára kérte járandósága kifizetését – november 11-én a rendes havi ellátásával együtt kapja meg. Az pedig, aki a postai kézbesítést választotta, az eddig megszokott naptári napon a postástól veheti át a neki járó összeget.

A Fidesz vezetői gyakran hangoztatják, hogy a nyugdíjasok számíthatnak a kormányra. Legutóbb Nyitrai Zsolt beszélt arról, hogy Magyarországon több mint kétmillió nyugdíjas él, a kormány pedig az idősügyet családügynek tekinti. A nyugdíjasokat szövetségesnek nevezte, hiszen – mint fogalmazott – „egy teljes élet tapasztalata, szakmai tudása áll mögöttük, köszönettel tartozunk nekik”. Néhány nappal korábban Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter is egészen hasonlóan fogalmazott, amikor azt mondta, hogy az Orbán-kormány az idősügyet is családi ügynek tekinti, és a sikeres családpolitika mellett gondoskodik az idősek méltó életének biztosításáról is.

Varga Mihály is kiemelte a bejelentés alatti posztja alatt, hogy „a kormány a szankciós válságban is megőrzi a nyugdíjak értékét, idén összesen 14 százalékkal emelte nyugdíjakat”. 

Itt ugyanakkor érdemes hozzátenni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint 2022. szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. Az élelmiszerek ára 35,2 százalékkal, ezen belül leginkább a kenyér 76,2 százalékkal, a sajt 68 százalékkal, a tejtermékek, valamint a vaj és vajkrém 66,3 százalékkal, a margarin 61,2 százalékkal, a száraztészta 60,2 százalékkal, a tojás pedig 53,7 százalékkal drágult. 22,4 százalékkal nőtt a sertéshús, 19,1 százalékkal a csokoládé, kakaó, 10,9 százalékkal a cukor, 5 százalékkal az étolaj ára. A fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 11,8, a nyugdíjas háztartások körében 11,9 százalékkal emelkedtek.

Januárban egyébként újabb nyugdíjemelés várható, ennek mértékéről decemberben dönt a kormány.