Orbán Viktor: „…ha egy másik kormány jön, amely más irányba menne...”

Orbán Viktor: „…ha egy másik kormány jön, amely más irányba menne...”

Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. január 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vannak bizonyos elemei a családpolitikának, amiket érdemes alkotmányos szinten rögzíteni. De túl sok részletet nem rögzítenék, mert ha egy másik kormány jön, amely más irányba menne, nem lenne jó, ha túlságosan korlátozná a terüket az alkotmány – mondta szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a kormányfő.

Orbán Viktor a megszokott elemek – Soros György, migráció – mellett kitért arra is, hogy ismételten nagyot futott nemzeti konzultáció, amely ezúttal a családdal, a családvédelemmel kapcsolatban kérte ki az emberek véleményét. Mint kijelentette, a konzultációs íveket 1,38 millióan küldték vissza, ami azt jelenti, a magyar embereknek van véleménye erről a fontos kérdésről. Ezek között volt olyan, ami az emberi szíveket szólította meg – a gyerekek biztonságára vonatkozó állami kötelezettség –, de voltak észkérdések is, amikre nemcsak igennel és nemmel válaszoltak az emberek, hanem hosszasan leírták a véleményüket is. A miniszterelnök szólt arról is, hogy már kiadta a feladatot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, hogy készítsen egy koncepciót, amely egységes keretbe foglalja a gyermekvédelem legfontosabb modern kori kihívásait és a rájuk adható kormányzati válaszokat.

A kormány egyik legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy megfelelő családpolitikával és ne a bevándorlás támogatásával állítsák meg a népesedés csökkenését. Éppen ezért februárra egy olyan, fiatalokat támogató rendszert dolgoznak ki – állítása szerint nem olcsón –, amelynek hatására a fiatalok több gyermeket vállalnak majd.

A magyar gazdaság helyzetére kitérve Orbán Viktor közölte, hogy Magyarország ma a világ tíz legjobb országa közé tartozik befektetés szempontjából. Célul tűzte, hogy az EU-ban mért gazdasági növekedést a magyar bővülés minden évben legalább 2 százalékkal haladja meg.

Ebben az esetben jóval gyorsabban fejlődünk, mint a többi ország, vagyis Magyarország versenyelőnye és az abból fakadó jólét, jómód, boldogabb élet lehetősége is megnő – állította a miniszterelnök, aki szerint ma a magyar gazdaság képes lenne arra, hogy egy-két év alatt lecsökkentsék az adósság mértékét 50 százalék alá a mostani 71 százalékról. Igaz, ebben az esetben viszont a költségvetésből kevesebbet tudnának gazdaságfejlesztésre fordítani.

Orbán Viktor kitért arra is, miért nem vesz részt sem ő, sem pedig Magyarországot hivatalosan képviselő kormánytisztviselő a jövő heti Európai Parlament vitáján. Szerinte ez nem lesz más, mint egy Soros György-féle szeánsz, ahol az lesz a lényeg, hogy a nekik nem tetsző országokat, mint például Magyarország, jól elítéljék. – Egy olyan vita előtt állunk, ami egy kampányesemény, amikor nincs értelme vitatkozni. Nos, ebben az esetben akkor nem kell vitatkozni – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli hírműsorában.

Orbán hozzátette, az európai baloldalnak a csúcsjelöltje, Frans Timmermans – aki az Európai Bizottság első alelnöke – egyértelműen Soros embere, és a milliárdos a mostani választáson kizárólag arra törekszik, hogy elfoglalhassa az európai intézményeket.

Soros György befolyása óriási, ráadásul még nagyobbat akar szerezni. Ezt meg kell akadályozni az EP-választáson, mert azt akarjuk, hogy az EP-ben a bevándorláspárti képviselők kisebbségbe szoruljanak – mondta a kormányfő.