Orbán Viktor is elköszönt az operatív törzstől, nincs több tájékoztató

Orbán Viktor is elköszönt az operatív törzstől, nincs több tájékoztató

A kormany.hu által közreadott képen Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Müller Cecília országos tiszti főorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán búcsúzott az operatív törzstől, amely ma tartotta utolsó tájékoztatóját. A kormányfő azt írta, hogy „Első évad, utolsó fejezet. Köszönjük Müller Cecília tiszti főorvosnak, Lakatos Tibor ezredesnek, Gál Kristófnak és az operatív törzs tagjainak, hogy az elmúlt hónapokban nap mint nap kiálltak és tájékoztatták a magyar embereket. Életünk részévé váltak.”

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs mai, utolsó tájékoztatón közölte: mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az MTI szerint azt mondta, hogy az adatok továbbra is kedvezőek:

– a gyógyultak száma 2547 – ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának
– a 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre
– az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg
– a járvány idején összesen 242 ezer 139, a vírus örökítőanyagának kimutatásán alapuló laboratóriumi vizsgálatot végeztek el

Az országos tiszti főorvos közölte azt is, hogy a járvány idején Magyarországra 93 esetben „importálták”, hozták be külföldről a fertőzést. Ausztriából 33, az Egyesült Királyságból 17, Olaszországból és Németországból 5-5, Spanyolországból és Törökországból 4-4, Franciaországból, Svájcból, Izraelből, az Egyesült Államokból és Iránból 3-3, Hollandiából és Mexikóból 2-2, Csehországból, Portugáliából és Saint Luciából 1-1 esetben érkezett Magyarországra koronavírussal fertőzött ember.

Az utolsó alkalommal megtartott napi sajtótájékoztatón Müller Cecília mindenkinek megköszönte a járvány idején végzett munkáját, a védekezésben nyújtott segítségét és kitartását.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról beszélt, hogy az ügyeleti központ 14 ezer ügyben járt el a szervezet megalakulása, február 5. óta. Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány leküzdése érdekében folyamatosan elemezték a járvánnyal kapcsolatos adatokat. A többi között összegezték a kontaktkutatásokat, nyilvántartották a házi karanténra kötelezetteket, a fertőzött egészségügyi dolgozók és honvédelmi alkalmazottak, a rendelkezésre álló lélegeztető gépek számát, a védőeszközök mennyiségét.

Az ügyeleti központ zöld számán 18 ezer 765 hívást fogadtak, 64 ezer 674 lakossági e-mailre válaszoltak és több mint száz alkalommal álltak ki a sajtó elé – összegzett a rendőr ezredes.