Orbán Viktor: Lesz egy nehezebb helyzetünk

Orbán Viktor: Lesz egy nehezebb helyzetünk

Orbán Viktor telefonál (Képernyőfelvétel: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Terepszemle az árvízi védelmet irányító központban. A helyzet nehéz, de kézben tartjuk! – erről posztolt közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök egy videó kíséretében. Mint arról beszámoltunk, a kormányfő az elmúlt napok súlyos esőzései miatt kialakult árvízről egyeztetett hétfőn az Országos Műszaki Irányító Törzsnél (OMIT), ahol a szervezet vezetőivel együtt áttekintették a helyzetet.

Utóbbival kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg György István területi közigazgatásért felelős államtitkárral a videón, miközben a háttérben drámai zenei aláfestés szól. A telefonbeszélgetés során a miniszterelnök úgy fogalmazott: „lesz egy nehezebb helyzetünk csütörtökön délen a Drávánál, de azt is kézben tartják, úgy látom. De figyelj István, mert fene tudja, esik-e vagy nem, és ne az legyen, hogy ne tudjuk összehívni a védelmi bizottságot, ha mégis a vízügyön túlnőne a probléma. Jó? Kérlek legyél rajta. Ha bármi van, keress!”.

Mint a Magyar Hang megírta, országszerte folytatódik a vízügyi védekezés, a szakemberek nagy részét átvezényelték a Mura és a Dráva mellé. Csaknem 100 szakember érkezett oda az ország egész területéről, 24 órában dolgoznak az említett folyók mellett és ha kell, az önkormányzatoknak is azonnal műszaki segítséget nyújtanak. A Dráva vízállása Őrtilosnál hétfő délután 491 centiméter volt, ez a valaha mért legnagyobb vízállás felett van 15 centiméterrel, itt már tetőzés közeli értékeket mértek a kollégák ezekben az órákban. A folyó Drávaszabolcsnál 422 centiméter volt és intenzíven árad, ott csütörtökön várható a tetőzés rekordértéket (1972-ben 596 centiméter) meghaladó vízállás mellett. Erre a védvonalak homokzsákos erősítésével és magasításával készülnek a vízügyes szakemberek.