A Dráva több szakaszán megdőlhet a valaha volt legmagasabb vízállás

A Dráva több szakaszán megdőlhet a valaha volt legmagasabb vízállás

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója 2023. augusztus 7-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országszerte folytatódnak a vízügyi védekezés, a szakemberek nagy részét átvezényelték a Mura és a Dráva mellé. Csaknem 100 szakember érkezett oda az ország egész területéről, 24 órában dolgoznak az említett folyók mellett és ha kell, az önkormányzatoknak is azonnal műszaki segítséget nyújtanak – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Az elmúlt napok rendkívüli csapadék mennyiségét okozó ciklon várhatóan még kedd reggelig térségünkben marad, de további, az elmúlt napokhoz képest számottevő mennyiségű csapadékra már nem kell számítani.

 

A Dráva vízállása Őrtilosnál hétfő délután 491 centiméter volt, ez a valaha mért legnagyobb vízállás felett van 15 centiméterrel, itt már tetőzés közeli értékeket mértek a kollégák ezekben az órákban. A folyó Drávaszabolcsnál 422 centiméter volt és intenzíven árad, ott csütörtökön várható a tetőzés rekordértéket (1972-ben 596 centiméter) meghaladó vízállás mellett. Erre a védvonalak homokzsákos erősítésével és magasításával készülnek a vízügyes szakemberek.

A Rába Szentgotthárdnál és Körmendnél hétvégén megközelítette a valaha volt legmagasabb vízállást, most már mindkét szakaszon apad. A következő napokban a folyó a nyílt ártereken okoz majd elöntést, de lakott területeket közvetlenül nem fog veszélyeztetni. A Rönöki- és a Rábagyarmati-záportározó hétvégén üzembe lépett, a tározóban visszatartott árhullám következtében a településeket nem öntötte el a víz.

A Mura vízállása Letenyénél hétfőn délután 547 centiméter volt, ez 7 centiméterrel marad el a valaha mért legmagasabb vízállástól. Várhatóan az esti órákban megérkezik a felsőbb szakaszokról egy úgynevezett ráfutó árhullám is, ami még kisebb vízszintemelkedést okozhat. A tetőzés rekordértéket megközelítő vízállás mellett várható.

Az elmúlt napok súlyos esőzései miatt kialakult árvízről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országos Műszaki Irányító Törzsnél (OMIT), ahol a szervezet vezetőivel együtt áttekintették a helyzetet – tájékoztatta korábban az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő meghallgatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) védelmi szervének jelentését az eddig elvégzett munkáról és a további feladatokról. Megállapították, hogy az elmúlt években végrehajtott árvízvédelmi fejlesztések és az új létesítmények jól vizsgáztak, a szakemberek helyt állnak és képesek megvédeni az emberek biztonságát és vagyonát az árvizektől. Orbán Viktor köszönetet mondott a munkájukért.