Orbán Viktor az ellenzéknek: „rendre elfenekelik önöket”

Orbán Viktor az ellenzéknek: „rendre elfenekelik önöket”

Orbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 14-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kinek ment el az esze és kiket fenekelnek el az emberek – ezen a színvonalon zajlott Orbán Viktor és több ellenzéki politikus vitája is hétfőn délután a parlamentben. Szembesítették a kormányfőt az inflációval, a forintárfolyammal és a fizetésemelésével is, ám ő válaszul az április 3-i és a múlt vasárnapi fölényes győzelmüket emlegette. Debütált a miniszterelnökkel folytatott vitában a momentumos Fekete-Győr András és a Mi Hazánk-os Toroczkai László is.

Remélhetőleg még a kormányfő és Németh Szilárd is megretten, amikor meglátják, hogy a vasárnapi ebédhez mennyibe került a krumpli és a különféle alapanyagok, nem beszélve a pacalról – erről beszélt Kálmán Olga, amikor személyesen Orbán Viktort lehetett kérdezni az Országgyűlés plenáris ülésén. A Demokratikus Koalíció politikusának szavai szerint a Fidesz csapnivalóan kormányoz, tétlenül nézi, hogy hétről-hétre drágulnak az élelmiszerek. Egyúttal ismét felvetette javaslatukat, az alapvető élelmiszerek áfájának 0 százalékra csökkentéséről.

Válaszában Orbán Viktor azzal kezdte – utalva Kálmán Olga korábbi műsorvezetői szerepére –, hogy „kérdezett ön már engem, emlékeim szerint akkor jobban ment”. Majd arról beszélt, hogy az egész kontinenst háborús infláció sújtja, a magyar kormány pedig bevezette az ársapkákat. Ez a megoldás, hiszen az áfa csökkentésével nem az ár megy lejjebb, hanem a kereskedők fogják eltenni az összeget.

Kálmán Olgának is – mint mondta – vannak emlékei a múltról, amikor még „jobban ment, ellenzéki politikusként”. Visszatérve az eredeti témára az ársapka szerinte kevés, az élelmiszerárakkal kell a kormánynak foglalkoznia, a miniszterelnöknek pedig elismerni a felelősségét. Orbán Viktor erre reagálva a kormánya korábbi vállalásait sorolta: megvédik a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családtámogatási rendszert és a rezsicsökkentést. Majd a hétvégi időközi választásokra is utalt, ahol fölényesen győztek a kormánypártok.

Az „aranyáron” vásárolt élelmiszerről beszélt a következő ellenzéki felszólaló, Jakab Péter is, megjegyezve, hogy ráadásul eközben 100 százalékkal emelkedett Orbán Viktor fizetése. A magyar munkavállalók ugyanakkor nem kapnak fizetésemelést, de a belügyminiszter még ígérni sem ígért nekik semmit. Mindezek után Matolcsy Györgyöt említette, aki a nyugdíjkorhatárt emelné. – Elment önöknek a józan esze, miniszterelnök úr? – tette fel a kérdést.

A kormányfő szerint ezeket már mind lehetett hallani, az emberek is hallották, ezért van az, hogy „rendre elfenekelik önöket, önt személyesen is többször”. A béremelése kapcsán azzal érvelt, hogy azt a parlament határozza meg – arra nem tért ki, hogy ott kétharmados fideszes többség van –, és a képviselők javadalma is emelkedett korábban.

Erre reagálva Jakab Péter is az alapvető élelmiszerek áfájának 0 százalékra csökkentését sürgette, szavai szerint a kormányban van hat gazdasági miniszter, „egyiknek sincs esze?”. Minderre Orbán Viktor azt mondta, hogy a magyar kormánynak a válságkezelési intézkedései kapcsán nincs semmi szégyellnivalója.

Fekete-Győr András először kérdezett

A momentumos Fekete-Győr András – most először kérdezve a miniszterelnököt – arról beszélt, hogy egy olyan országnak drukkolnak, amely „ha képes és hajlandó olimpiát rendez”. Most azonban nem lenne erre képes, és azt is sürgette, hogy a témáról kérdezzék meg a magyar embereket. Orbán Viktor azzal kezdte, hogy olimpia kérdésében a Magyar Olimpiai Bizottság az illetékes. Legközelebb egyébként a 2036-os rendezésére lehetne pályázni, akkor „szívesen áll rendelkezésre, ha még ön is itt lesz velünk”.

Az ellenzéki politikus ezután arról beszélt, hogy az embereknek vannak álmai, a rendőröknek és a tanároknak is egy tisztességes életről. A miniszterelnök ezt figyelmen kívül hagyta és azt emelte ki, hogy ez az első beszélgetésük, amilyen pedig az adjon Isten, olyan a fogadj Isten. Így korábbi idézeteket olvasott fel Fekete-Győr Andrástól arról, hogy nem fognak koalícióra lépni az MSZP-vel, illetve amikor azt mondta, hogy „Gyurcsány Ferenc mi az istent keres még a politikában”. – Ehhez képest önök Gyurcsány Ferenc ifjúsági tagozata – mondta.

Az MSZP-s Harangozó Tamás az egészségügyről beszélt, ahol az elmúlt időszakban osztályokat kellett bezárni az orvos- és szakdolgozói hiány miatt. Majd a rendőröket említette, ahol nagyon sokan tervezik a felmondásukat. – Tényleg nem érdekli önt ez a sok százezer ember? – tette fel a kérdést. Orbán Viktor felidézte, hogy az ápolónők esetében az előző ciklusban 70 százalékos béremelést hajtottak végre, ez persze több is lehetne, dolgoznak is ezen. Az orvosok esetében ugyanakkor soha nem volt ekkora fizetésemelés. A kormányfő a rendőrség kapcsán azt idézte fel, hogy a szocialista kormányok leépítették a szektort, amit Pintér Sándor épített újjá és a rendőrök idén év elején hathavi fegyverpénzt is kaptak.

Harangozó Tamás szomorúnak nevezte, hogy semmilyen ígéretet nem tett a miniszterelnök, aki válaszában a múltat idézte fel, hogy elvettek egy havi fizetést sokaktól.

A Mi Hazánk-os Toroczkai László – aki ugyancsak első csörtéjét vívta a kormányfővel – arról beszélt, hogy nagyon örülnek a vármegyés és főispános átnevezésnek, de a történeti magyar alkotmányról is szeretnének beszélni. A különadóknak is örülnek, de a kaszinókat és az óriás tech-cégeket hiányolják a felsorolásból. A kormányfő azzal kezdte, hogy kevés olyan ember van, akivel még nem vitatkozott a parlamentben. A Mi Hazánk ellenzékiségét tiszteletben tartják – míg be nem szaladnak Gyurcsány Ferenc alá – és abban bízik, hogy értelmes vitát is tudnak majd folytatni. Majd a lényegre rátérve: koncessziós területen (kaszinó) nem tudnak extraprofitadót kivetni, a tech-cégekkel kapcsolatban pedig uniós szinten keresik a megoldást.

Toroczkai László debütált

Toroczkai László válaszában további „ötleteket” is említett: az alulfizetett rendőröket megtámadó migránsokat minimum Ruandáig kellene deportálni, nem csak átkísérni a kerítésen. A kormányfő erre azt válaszolta, hogy két hónapot kapott a belügyminiszter megoldani a problémát, vagyis feláll a rendőrségen belül egy új, kizárólag a határvédelemmel foglalkozó testület.

A párbeszédes Tordai Bence az „Orbán-csomagról” beszélt, a rekordgyenge forintról és az inflációról. Orbán Viktor válaszában azt idézte fel, hogy április 3-án volt egy választás és a vasárnapi időköziken is taroltak a kormánypártok. Megszorítási csomag pedig nincs és nem is lesz. Az ellenzéki politikus szerint ugyanakkor a megszorítás, az megszorítás.

Az LMP-s Ungár Péter a szociális szektorban dolgozók mellett kampányolt, akik a covid alatt nem kapták meg az egyszeri, 500 ezer forintos bérkiegészítést. A kormányfő válaszában azt mondta, hogy év elején 20 százalékos béremelés volt és ha a gazdaság úgy teljesít, akkor nem feledkeznek meg róluk. Ungár Péter ismét az egyszeri 500 ezer forintra kérdezett rá, hiszen a 20 százalékos béremelést elvitte az infláció. A miniszterelnök ismét nem válaszolt, csak annyit mondott, hogy minden túlmunkáért minden pénzt kifizettek, ami járt.