Pálffy Ilona: Igazságtalannak éreztem a politikai jellegű támadásokat

Pálffy Ilona: Igazságtalannak éreztem a politikai jellegű támadásokat

Pálffy Ilona (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megfelelő volt a felkészülés a 2018-as választásra, csak a hivatalos honlap megnövekedett terhelését nem tudták kezelni – mondta a Népszavának adott, e-mailes interjúban Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) leköszönt elnöke.

Pálffy Ilona azt mondta, hogy soha nem érezte sem a Fidesz, sem a kormány befolyásolási szándékát. „Igazságtalannak éreztem a politikai jellegű támadásokat” – így reagált arra a kérdésre, hogy bár a 2018-as választás után az akkor tapasztalt anomáliák miatt azt nyilatkozta, hogy folyamatosan a lemondáson gondolkodik, mégsem tette meg azt.

Hozzátette: „A 2018-as választások után a pártok informatikai szakértőinek bemutattuk az informatikai rendszert. Ők ugyanazt állapították meg, mint a független szakértők által végzett vizsgálat: a választási adatokat feldolgozó Nemzeti Választási Rendszer (NVR) a választások során zavartalanul üzemelt, a vizsgálat az NVR működéséhez kapcsolódó problémát nem azonosított. Annyi történt, hogy a honlap nem bírta a megnövekedett terhelést, ezért átálltunk a tartalékportálra, amely attól kezdve probléma nélkül látta el a lakossági tájékoztatást.”

A 2018-as választáson szerinte jól működött a rendszer. „Így joggal gondolom azt, hogy megfelelő volt a felkészülés, egyet kivéve; biztosítani kellett volna, hogy a honlap bírja a megnövekedett terhelést” – mondta.

Nyakó István népszavazási kérdésének kopaszok általi akadályozása miatt nem érzi úgy, hogy le kellett volna mondani. Szerinte ezzel kapcsolatban sok a politikai jellegű félreértés. „Egyrészt valamennyien, akik ott álltak, egy-egy népszavazási beadvánnyal a dossziéjukban várakoztak; ezt ellenőriztük. Másrészt Nyakó István népszavazási kérdését én egy kollégámmal együtt személyesen vettem át. Hamarabb, mint a másik kezdeményezést” – fogalmazott.

És hogy mi kellene ahhoz, hogy 2022-ben senki ne mondhassa, hogy visszaélések történtek a választásokon? Pálffy Ilona arra buzdítja a pártokat, hogy az ország valamennyi szavazókörébe küldjenek delegáltat, lehetőség szerint olyat, aki előtte oktatáson is részt vesz.

Augusztus 25-én közölte az NVI, hogy augusztus 31-i hatállyal lemondott a Nemzeti Választási Iroda elnöki tisztségéről Pálffy Ilona és nyugdíjba vonul. Utódja Nagy Attila Mihály, az Igazságügyi Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára.