Pálinkás József: a Kréta-rendszer leállása a kormányzóképtelenség újabb jele

Pálinkás József: a Kréta-rendszer leállása a kormányzóképtelenség újabb jele

Pálinkás József (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az oktatásban sem kisebb a káosz, mint az oltások terén. Miután pénteken az operatív törzs bejelentette, hogy az óvodákban és az iskolákban nem lesz gyerekfelügyelet, szombaton megjelent a közlönyben, hogy mégis lesz ilyen lehetőség a „digitális oktatás” ideje alatt. Ennek ellenére hétfőn már reggel leállt a digitális oktatás internetes platformja, a Kréta-rendszer, annyian akarták használni.

Maruzsa Zoltán köznevelésesért felelős államtitkár a Kossuth rádió kedd reggeli műsorában hangsúlyozta: a cég vállalta a felelősséget a hétfői hibáért, és közleményben elnézést kért a szülőktől. A hétfői hiba nem fordulhat újra elő, mondta a fideszes politikus.

„Magyarországon nem a piac dönti el a sikerességet”

Pálinkás József, az első Orbán-kormány oktatási minisztere, korábbi MTA-elnök szerint a Kréta-rendszer leállása a kormányzóképtelenség újabb jele. A volt miniszter Maruzsa államtitkár nyilatkozatával szemben úgy tudja, a „kedvenc kormányzati beszállító által fejlesztett” rendszerben még kedden is voltak hibák, lefagyások, ha kevesebb is, mint az első napon.

Pálinkás a Magyar Hangnak nyilatkozva leszögezte, a fennakadás mint cseppben a tenger mutatja az informatikai piac nehézségeit: „ha politika-közeli beszállítók nyerik el a tendereket, nyilván nem kell megküzdeniük a piacon. Egy, a piacról élő cég hírneve annyira károsulna egy ilyen összeomlás után, hogy hamarosan kiszorulna a piacról.” Az állami fenntartású általános iskoláknak viszont kötelező a Krétát használniuk. – Magyarországon azonban nem a piac dönti el a sikerességet. Így van ez az iskolák informatikai beszerzéseinél és továbbá például a tankönyvpiacon is – véli az MTA korábbi elnöke. „Baráti beszállítónál nem tud reklamálni az állami tisztviselő.”

Pálinkás József azt firtató kérdésünkre, hogy mi lett volna az ő megoldása a digitális oktatási káosz elkerülésére, azt válaszolta, hogy álláspontja szerint hagyni kellett volna a piaci szereplőket érvényesülni. Azokban a nem állami, hanem például egyházi fenntartású intézményekben, melyekben nem kötelező a Kréta-rendszer használata, jellemzően nem is használják ezt a megbízhatatlan rendszert, hanem piaci szereplők (például a Microsoft Teams) termékeit alkalmazzák.