Pálinkás József szervezete is tiltakozik a Nat ellen

Pálinkás József szervezete is tiltakozik a Nat ellen

Pálinkás József (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az irodalmi hagyomány ideologikus célzatú átértékelésével a rendeletalkotó messze túllépett illetékessége körén – tette közzé a Felelős Értelmiség nevű csoport.

Már 313-an aláírták azt a felhívást, amit a Felelős Értelmiség csoport tett közzé a Nemzeti alaptantervvel (Nat) szembeni tiltakozásként. Ezzel Pálinkás József volt MTA-elnök szervezete csatlakozott azon egyházi pedagógusokhoz, tiltakozó tanárokhoz, akik aggályaiknak adtak hangot az új tantervvel kapcsolatban.

A Felelős Értelmiség konkrétan meg is jegyezte, hogy egyetért az egyházi iskolák tanárainak állásfoglalásával. Felszólították egyúttal az oktatáspolitika irányítóit, hogy vegyék figyelembe ezeket az aggályokat.

„Meggyőződésünk, hogy a magyar iskolarendszer alapdokumentumának szánt kormányrendelet nem néz szembe a közoktatás előtt álló új kihívásokkal, amelyek a tanterv és a pedagógiai módszerek gyökeres felülvizsgálatát sürgetik. Saját céljaival is ellentmondásba kerül: a tudnivalók nyomasztó sokasága és a mindenre kiterjedő szabályozás lehetetlenné teszi a kreatív pedagógiai tevékenységet.

Orbán Viktor lányának egykori iskolájában is aláírták az alaptanterv elleni tiltakozást | Magyar Hang

Az irodalmi hagyomány ideologikus célzatú átértékelésével pedig a rendeletalkotó messze túllépett illetékessége körén” – tette közzé a Felelős Értelmiség nevű csoport.

A március 1-jei keltezésű dokumentumot Pálinkás mellett eddig olyanok írták alá, mint mondjuk Asbóth János fizikus, Dávidházi Péter irodalomtörténész, G. Szabó István mérnök, Romsics Ignác történész, Saly Noémi művelődéstörténész, Róna-Tas András nyelvész, Szajbély Mihály irodalomtörténész, Szalma Botond logisztikus, Szathmáry Eörs biológus, Szilágyi Emőke Rita irodalomtörténész vagy Zsadányi Edit irodalomtörténész.