Pár nap alatt adományokból gyűlt össze az Igazgyöngy Alapítvány megvont támogatása

Pár nap alatt adományokból gyűlt össze az Igazgyöngy Alapítvány megvont támogatása

L. Ritók Nóra (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Meghatottan, hálásan, és még mindig háborgó igazságérzettel teszem közzé ezt a hírt. Százasával töltöttük le az utalások adatait, és még nem is tudtunk mindenkinek visszacsatolni, de dolgozunk rajta folyamatosan. Ismerősök és ismeretlenek, régi támogatók és új elköteleződők, kisebb összegeket küldők, és nagyobb támogatások egyaránt voltak közöttük. Mellettünk megerősítő, nekünk drukkoló, néhol dühös üzenetek, melyek segítenek nekünk is feldolgozni érzelmileg ezt az egészet” – írja" target="_blank" rel="noreferrer noopener"> bejegyzésében L. Ritók Nóra.

A héten derült ki ugyanis, hogy az eddigi 17 millió helyett csak 8,5 millió forint többlettámogatást kap az új tanévben az L. Ritók Nóra-féle Igazgyöngy Alapítvány művészeti iskolája, ahol többnyire hátrányos helyzetű, roma gyerekeket tanítanak. A kormány nem először vonja meg vagy csökkenti egyes iskolák számára korábban biztosított támogatást, vagy annak egy részét. Ahogy néhány napja a Magyar Hang is megírta, a mostani tanévtől csökkenti, jövőre pedig teljes egészében megvonja a kormány a kiegészítő támogatást a Magyar Evangéliumi Testvérközösség iskoláitól. Arról az Iványi Gáborról van szó, aki megkeresztelte Orbán Viktor két legnagyobb gyermekét.

L. Ritók Nóra arról is beszámolt, hogy a felajánlásoknak köszönhetően több pénz gyűlt össze, mint amennyi hiánnyal most számolniuk kellett, ezt, mint írja, tartalékolni fogják a következő tanévre, mert az még bizonytalanabbnak tűnik. „Az RTL híradó velünk kapcsolatos kérdésére ugyanis válaszolt az EMMI, és a válaszban az volt (ezt nekünk még hivatalosan nem jelezték), hogy jövőre a teljes kiegészítő támogatást megszüntetik, tehát akkor már 17 millió lesz a hiány. És nem tartom valószínűnek, hogy jövőre változik a viszonyulásuk. Amit még kapunk a támogatóktól, elkülönítjük, tartalékoljuk, hogy a következő tanévet ne így kelljen kezdenünk” – fogalmaz az Igazgyöngy Alapítvány vezetője.

Arra is kitér, hogy nem tud megoldást arra, hogy miként lehetne a döntéshozókat rávenni arra, hogy szembenézzenek a valósággal, ahogy írja, hogy a szakstatisztika ne kétféle legyen, és ne a sikerkommunikációt, hanem a valós helyzet elemzését szolgálja. „...talán lesznek közöttük, akik elgondolkodnak: ekkora összefogás, szolidaritás, ami most nemcsak mellettünk, hanem a két másik iskola mellett is, az Iványi Gábor iskolái és az Ámbédkár mellett látszik, azt mutatja, nagyon sokan nem értenek azzal egyet, ami történik ma a társadalmi leszakadás kérdésében. Mert itt nem pár iskoláról van szó, hanem az egész viszonyulásról. Szegénységhez, cigánysághoz, civilekhez…” – zárja sorait L. Ritók.