Pegasus-ügy: a lehallgatásokat intéző Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egyik tisztje is rajta van a listán

Pegasus-ügy: a lehallgatásokat intéző Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egyik tisztje is rajta van a listán

Marabu rajza

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A titkos megfigyeléseket, lehallgatásokat intéző Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) egyik tisztjének telefonszáma is felbukkan a Pegasus kémszoftver célpontjainak listáján – derítette ki a Direkt36

Mint írták, a telefonszámot egy olyan személy használja, aki az NBSZ technikai területén dolgozott, és a jelek szerint dolgozik ma is. Ez a részleg kezeli többek között a kémszoftvereket is.

A Direkt36 szerint erre két magyarázat lehet. Az egyik szerint a szakszolgálati tiszt maga is célponttá vált, akár egy rutinszerű nemzetbiztonsági ellenőrzés keretében is. A másik pedig, hogy a szakszolgálat működteti a Pegasust, és csak tesztelési célból próbálták ki a munkatársuk telefonján. Mindkét magyarázat tovább erősíti azokat a korábbi információkat, amelyek szerint a Pegasus magyarországi használata mögött a magyar állami szervek állnak – vonja le a következtetést az oknyomozó portál.

A telefonszámot fel is hívták. Miután ez a személy az általuk is ismert néven bemutatkozott, elmondták neki, hogy miért keresik, illetve, hogy tudomásuk szerint ő a szakszolgálat munkatársa. Erre úgy reagált, hogy ha mindez valóban így van, akkor megérthetik, hogy a kérdéseikre miért nem válaszolhat.

Az NBSZ honlapja szerint a technikai elhárítás a Technikai Felderítő Igazgatóság alá tartozik. A technikai elhárítás mellett ennek az igazgatóságnak a feladata „a lakásban történtek technikai eszközök segítségével történő megfigyelése és rögzítése”, „a titkos kutatás támogatása”, valamint a „hírközlő hálózaton folytatott kommunikáció tartalmának, valamint számítástechnikai eszköz vagy rendszer útján továbbított, vagy azon tárolt adatok megismerése és rögzítése”. Utóbbi éppen az olyan kémszoftverek használatát is jelenti, mint amilyen a Pegasus.