Pénzzel segített a belügy a csődközeli ORÖ által fenntartott iskoláknak

Pénzzel segített a belügy a csődközeli ORÖ által fenntartott iskoláknak

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára felszólal a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2023. július 3-án (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Fotó: Hegedüs Róbert

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) gazdálkodása nem veszélyeztetheti a gyermekek jövőjét – jelezte közleményében a Belügyminisztérium csütörtökön. Mint írták, „az ORÖ csődközeli helyzetére figyelemmel a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkársága – a két iskola tanulóinak elért kiváló eredményeire is figyelemmel – ideiglenes jelleggel biztosította az ORÖ fenntartásában működő Teleki József Általános Iskola és Szakképző Iskola valamint a Tiszapüspöki Általános Iskola dolgozói fizetésének fedezetét”.

A támogatásokat a tárca közvetlenül az iskoláknak utalta át, az kizárólag az iskolák munkavállalóinak bérjellegű – személyi juttatások, munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó – kifizetéseire fordítható.

Elsőként a Népszava írta meg, hogy a Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár saját hatáskörben rendelkezett arról, hogy az Országos Roma Önkormányzat iskoláinak dolgozói megkapják a bérüket, erről Lakatos Oszkár, az ORÖ általános elnökhelyettese számolt be a lapnak. A cikk azt is felidézte, a Belügyminisztérium több mint 1 milliárd forintot követel az ORÖ-től, és a tárca inkasszóval terhelte meg számlájukat, emiatt nem jutott pénz az iskolákra sem. A tartozások nem az ORÖ mostani, hanem még a korábbi vezetése alatt halmozódtak fel, így például a Farkas Flórián-féle Híd a munka világába szövetkezethez és hasonló programokhoz kötődnek – emlékeztettek