Pesty László Varga Juditról: „Nem zárható ki, hogy zsarolják. Kisgyerekei vannak, könyörgöm! Régóta mondom, hogy ez 1923, Szicília”

Pesty László Varga Juditról: „Nem zárható ki, hogy zsarolják. Kisgyerekei vannak, könyörgöm! Régóta mondom, hogy ez 1923, Szicília”

Pesty László (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon szerencsétlennek tartom, hogy belekényszerítik abba, amibe. (...) Ráadásul egy a teljes magyar társadalmat érintő kérdést is erre a szintre akarnak lerántani. Ez egyszerre kontraproduktív, tragikus és gusztustalan – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Pesty László dokumentumfilmes. A Pesty Fekete Doboz és a Gerilla alapítója mint barátjáról beszélt a volt igazságügyi miniszterről, akivel a minap váltott üzenetet. Elképzelhetőnek tartja, hogy nem Varga Judit kezeli saját Facebook-oldalát, hanem a rogáni propagandagépezet. A kedden Magyar Péter által közzétett, Rogán Antalra és az ügyészség függetlenségére is terhelő hangfelvételt bombának nevezte, ellenségeinek pedig azt tanácsolta, ne bízzák el magukat vele szemben.

– Kedden olyan hangfelvételt tett közzé Magyar Péter, amelyen Varga Judit még igazságügyi miniszterként beszél arról, hogy Rogán Antalék manipulálták a Völner–Schadl-ügy nyomozati dokumentumait és hogy Polt Péter nem ura a helyzetnek. Atombomba robbant, vagy csak egy lufi pukkadt ki, ahogy azt Gulyás Gergely értékelte?
– Magyar Péter ledobott egy bombát. Érzésem szerint nem atomot, de ha figyelembe vesszük, hogy a hangfelvételen elhangzottak súlyosan terhelő információkat tartalmaznak Rogán Antalra, Polt Péterre, valamint a nyomozóhatóság függetlenségére nézve, akkor ez a bomba bizony fel is robbant. Az most a kérdés, hogy mi van még a Magyar Péter vadásztarisznyájában. Ellenségeinek azt tanácsolom, hogy ne bízzák el magukat vele szemben.
Gulyás miniszter úr véleményét tisztelnünk kell, és tételezzük fel, hogy igaza van. Na, de ha most egy lufi pukkant ki, akkor mi lesz azokkal a léghajókkal, amelyek lehetséges, hogy a következő hetekben felengedésre kerülnek?

– Egyelőre maradjunk a hangfelvételnél. Ön szerint milyen következményekkel érdemes számolni?
– A lehetséges jogi következmények egyelőre igen homályosak és kétségesek. A „Magyar Péter-jelenség” ugyanakkor kommunikációs szempontból igen figyelemreméltó: nagyon komoly teljesítmény, hogy a fél ország Magyar Péterről beszél már lassan két hónapja, a kormánypárti kommunikáció pedig nem képes visszavenni a kezdeményezést. Vannak olyan felmérések, amelyek szerint 7 millió embert ért el, egyszerű eszközökkel, jóformán fizetett hirdetések nélkül. Ügyes kommunikációval tömegeket képes megmozgatni. A miniszterelnök úr Múzeum körúti rendezvényének közönségét és a Magyar Péter március 15-i beszédén megjelent tömeget érdemes egymás mellé tenni, a két kép közötti különbség egyértelműen megmutatja, milyen kihívással áll szemben a Fidesz. És mindezt úgy képes elérni, hogy egy Facebook-oldalon kívül nincs semmije, viszont óriási médiaoffenzíva folyik ellene nemcsak a kormánymédia, de a balos média részéről is. Ennek oka, hogy az ellenzék támogatottságára is komoly veszélyt jelent. Egy mérés szerint Péter 21 százalékot venne el ma a baloldaltól. Persze, hogy ott ekézik, ahol tudják. Míg a Fidesztől csak 2-3 százalékot. A jobbos influenszerek pedig „csak munkaköri kötelességüknek” tesznek eleget, hogy sárral dobálják.

Látható tehát, hogy a politikai kommunikációs térben óriási és felfokozott a várakozás, mindenki Magyartól várja a katarzist, a megváltást. Ennek ugyanakkor megvan a maga veszélye, hiszen ha nem üti meg az önmaga által felhelyezett lécet, akkor az bukáshoz vezethet. És ha elbukik, amit én egyébként nem kívánok, akkor hosszabb időre a változás reménye is szertefoszlik. És annak reménye is, hogy ezt az alapjaiban keresztény-konzervatív pártot, a Fideszt végre megreformáljuk.

– A Fideszen belül megindult-e bármilyen tisztulási folyamat Magyar Péter színre lépésével? Lesznek-e követői?
– Követői, lázadók, szerencsére lesznek. De egyelőre nem érzékelni a tisztulást.

– De ön továbbra is úgy gondolja, hogy a Fidesz megreformálható. Miért?
– A Fideszben, magas és alacsony szinten is sokan szimpatizálnának a radikális reformok gondolatával és a Lölő-jelenség felszámolásával. Ennek bekövetkeztével azonban még a jelek szerint várni kell. Most összezárás van.

– Ismeri személyesen Varga Juditot és Magyar Pétert?
– Igen.

- Bayer Zsolt A takonygerincű című alkotásában arról írt, hogy Fideszben nagyjából tíz éve tudják, hogy Magyar bántalmazta feleségét. Meg tudja ezt erősíteni?
– Nem.

– Ön mit tudott róluk?
– A házasságuk utolsó szakasza nem volt boldog és zavartalan, ez a párt közösségén belül közismert volt. Varga Juditot jól ismerem és nagyon jó, kvázi baráti viszonyt ápolok vele, egy páratlanul okos, művelt, korrekt és karakán hölgyet tisztelek a személyében. És nagyon szerencsétlennek tartom, hogy – ez egy opció – belekényszerítik abba, amibe. Újságírók és influenszerek olyan színvonalon teregetik ki a családi szennyest, mint amit legutóbb a kilencvenes évek nem is bulvár, hanem hazugságújságjában, a Kacsa Magazinban olvashattunk. Ráadásul egy a teljes magyar társadalmat, 10 millió embert érintő kérdést is erre a szintre akarnak lerántani. Ez egyszerre kontraproduktív és tragikus és gusztustalan.

– Azt mondja, belekényszerítik. Zsarolják Varga Juditot?
– Ne zárjuk ki, hogy valós, házasságon beüli sérelmekről is szó van. Tisztelem, amit a volt miniszter asszony nyilatkozik és tisztelem a lojalitását és hűségét, de azért a kisördög, ugye... azt beszélik a városban, hogy Novák Katalin sem önszántából írt alá. Ha ez így van, akkor nem zárható ki az sem, hogy Varga Juditot is zsarolják. Kisgyerekeik vannak, könyörgöm! Már fél évvel ezelőtt azt mondtam, hogy lassan kezdünk úgy kinézni, mint 1923, Szicília.

– Mikor beszélt utoljára Varga Judittal?
– A minap SMS-t váltottunk. A részleteket ne kérdezze, magántermészetű üzenetváltás volt.

– Varga Juditot, a személyes megnyilvánulásait is ismerve elképzelhetőnek tartja-e, hogy nem ő, hanem valaki más írta a nevében megjelenő posztokat?
– Ma itt bármi előfordulhat.

– Elképzelhetőnek tartja-e, hogy nem ő, hanem más kezeli a Facebook-oldalát?
–Igen. Vagy nem.

– Ha igen, ki?
– Ha már ilyen sci-fi szerű találgatásokba kell bocsátkozni, akkor a rogáni mechanizmus részéről érhetik behatások Varga Judit közösségi médiában kifejtett tevékenységét.

– Ön hihetőnek tartja ezeket a „sci-fi szerű találgatásokat”?
– Az előző mondatomban a feltételes mód kiemelendő. Semmiképp nem zárható ki.

– Varga Judit miniszteri, politikusi tevékenységével kapcsolatban merülnek-e fel önben kételyek?
– Varga Judit az a miniszter volt, aki az óriási jogi tudást, legkeményebb tartást és legszimpatikusabb arcélt mutatta a kormányban. És egy borzalmas személyes drámának tartom a kegyelmi ügyben vállalt felelősséget. Információim szerint nem javasolta kegyelemre K. Endrét, amikor a köztársasági elnök elé terjesztette a kérvényt, az pedig csak egy formalitás volt, hogy azt végül ellenjegyezte. Tehát először ex katedra nemet mondott. S végül hadd mondjak annyit erről az egész, abszurd Varga Judit-Magyar Péter ellentétről, az én szemszögemből: Tudja, milyen nehéz egy focimeccsen egyszerre drukkolni mindkét csapatnak?