Pesty László: A Peti felrúgta a szaros vödröt

Pesty László: A Peti felrúgta a szaros vödröt

Pesty László (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak üdvözölni tudom Magyar Péter kiállását. Vártam a második fecskét és reménykedem, hogy lesz harmadik, negyedik, ötödik fecske is, hogy végre valóban nyár legyen a hazai jobboldali konzervatív oldalon – mondta a Magyar Hang megkeresésére Pesty László.

A dokumentumfilmes tavaly nyáron Tusványoson egy pódiumbeszélgetés alkalmával kemény szavakkal szállt bele a NER oligarcháiba. Nem sokra rá pedig lapunknak adott terjedelmes interjúban részletezte, mit is ért Lölő-jelenségen, ami őt a maffiára emlékezteti és aminek meggyőződése szerint nincs köze ahhoz, amit a Fidesz a rendszerváltás és a 2010-es kormányváltás idején ígért. Most Novák Katalin és Varga Judit távozása, valamint Varga volt férje, Magyar Péter kormánnyal és személy szerint Rogán Antallal szembeni kiállása kapcsán kérdeztük, amit az is indokolt, hogy korábban azt mondta: sokaknak van elege a Fideszben, ezért számít rá, hogy lesznek követői, akik jobbító szándékú kritikáikkal a magyar jobboldal és konzervativizmus megújítását fogják célozni és elősegíteni.

– A Peti felrúgta a szaros vödröt – kezdte mondandóját Pesty László, aki szerint bár Magyar Péter a Partizánnak adott minapi interjújában zömmel olyan dolgokról beszélt, amelyek a Fidesz belső köreiben régóta nyilvánvalóak és részben kívülről is láthatóak, ám a kiállás jelentősége még is nagy. – Egy bennfentes ember nagyon komoly kockázatot vállalva, kendőzetlenül beszélt a Rogán Antal által irányított, mérnöki alapossággal felépített propagandagépezetről, annak működéséről – fogalmazott, hozzátéve: szerencsésnek tartja, hogy míg ő „a NER-lovagokat, orkokat, a Lölő-jelenséget" vette célkeresztjébe azzal, hogy btk-gyanús beruházásokról kezdett beszélni, addig Magyar a Rogán Antal-féle giga kommunikációs gépezetet és személyesen Rogánt támadja. – Ő, velem szemben, aki mindig külsős, egy szabadúszó voltam, a Fidesz legbelső köreihez tartozott legalább 2012-tól mostanáig, tehát biztosra vehető, hogy nem másodkézből származó információi és tapasztalatai vannak – mutatott rá.

Azon kérdésünkre, hogy információi szerint Magyar Péter magánakciójának lehetünk-e tanúi, vagy netán a Fidesz belső ellenzéke mozgolódik, Pesty – maradva az állathasonlatoknál – úgy fogalmazott, Magyar magányos farkas, akivel ugyanakkor igen sokan rokonszenveznek a párton belül. Szerinte bizonyos pártvezetők mindent el fognak követni, hogy elkapálják, míg mások számára egy hős, akit biztatnak. Megrengetheti-e Magyar Péter Rogán Antal hatalmát? – merül fel a kérdés. A dokumentumfilmes szerint még demokráciákban is szokványosnak mondható, hogy nem távoznak pozíciójukból a botrányok főszereplői. – Ha a rogáni propagandagépezet valóban olyan giga és polipszerű, ahogy az látszik, akkor Magyar Péter esélyei nem jók Rogán Antal miniszter úrral – adjuk meg a tiszteletet – szemben. Péter lehet, hogy túl nagyot vállalt, ami rövid távon felveti az eredménytelenség esélyét. De hosszútávon mindenképp lesz eredménye a fellépésének, mert lesznek követői. Akiknek az a fontos, hogy megújuljon a magyar jobboldal és konzervativizmus – fejtette ki.

Pesty Lászlót kérdeztük Varga Judit és Novák Katalin kegyelmi ügyben betöltött szerepéről, felelősségéről, illetve távozásuk körülményeiről is. Mint mondta, első blikkre benne is mélységes felháborodást keltett, hogy egy pedofil bűnelkövetőt segítő személy részesült kegyelemben, de igyekezett tájékozódni, ami némileg árnyalja a két politikusnő felelősségét. – Varga Judit kezén kétszer ment át K. Endre kegyelmi beadványa és megbízható forrásaim megerősítették, amire Magyar Péter is utalást tett. Az igazságügyminiszter nem javasolta a kegyelmet a kérvény köztársasági elnöknek való felterjesztésekor, azt a szokásjognak megfelelően „csak" ellenjegyezte. Ha így volt, az mindenképp árnyalja a felelősségét – fogalmazott Pesty.

Novák Katalinnal kapcsolatban pedig megjegyezte, vannak olyan információk és városi pletykák, amelyek alapján feltételezhető, a köztársasági elnök nem tisztán, szabad akaratból, hanem nyomásgyakorlás hatására írta alá K. Endre kegyelmi kérvényét. És ugyanígy, vélhetően nem szabad akaratából és meggyőződéséből történt lemondása sem.

Ezzel kapcsolatban felidéztük az államfő leköszönő beszédét, amelyben Novák úgy fogalmazott: a kegyelmi döntést abban a hiszemben hozta meg, hogy K. Endre – ellentétben a jogerős bírósági ítélettel – nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával, hibát csak a tekintetben követett el, hogy nem indokolt (egyébként azóta sem), és ezzel a pedofiliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán „kételyeket ébresztett. Pesty László ezzel kapcsolatban azt mondta, nincs bizonyítéka, de szkeptikus azt illetően, hogy Novák Katalin autonóm emberként fogalmazott volna. – Ha történt befolyásolás, zsarolás, nyomásgyakorlás, az sokkal súlyosabb közjogi anomáliát jelent, mint hogy az elnök asszony benézett egy döntést – fogalmazott. Ha történt, bizonyíték erre még nincs.

A kegyelmi döntés kapcsán felmerült még Balog Zoltán református püspök neve is, akinek szerepe Pesty szerint egyértelműnek látszik és aki nem mellesleg elismerte, volt köze K. Endre kegyelmi ügyéhez. (Mint ismert, ugyanaz a botrány, ami Novák és Varga távozásához vezetett, sokáig következmények nélkül marad a református egyházban, Balogot kedden ugyanis megerősítette vezető pozícióiban az egyház legmagasabb rangú tisztségviselői körében tartott bizalmi szavazás. A volt miniszter csak péntek délután jelentette be, lemond zsinati elnöki pozíciójáról, de a dunamelléki püspöki székét – eddig – megtartotta.)

Beszélgetésünk végén a dokumentumfilmes kitért azokra a korrupciógyanús ügyekre is, amelyeket az elmúlt hónapokban ő maga szellőztetett meg, ám érdemi hatást nem ért el. – A probléma az, hogy négy szakma képviselőinek kellene megmozdulnia. Kellenének azok a mérnökök, akik megvizsgálnák az orkok által elvégzett beruházások műszaki tartalmát. Kellenének a közgazdászok, akik kiszámolják az okozott kárt, kellenének a jogászok, akik a kiszámolt a kár jogi vonzatait, definiálják a tényállást és kellenének az oknyomozó újságírók, akik ezt a nyilvánosság elé tárják. De ők nincsenek sehol. Ezt Magyar Péter apátiának hívja, én tunyaságnak és gyávaságnak. Sem Magyarnak, sem nekem nincs 30 fős szakértői csapatom a most említett szakmából– fogalmazott. Pesty ostorozta azokat a „tájékozatlan influenszereket" is, akik azzal vádolják, hogy ő nem jött elő konkrét és súlyos sztorikkal. – Az igazság az, hogy július óta négy sokmilliárdos anomáliára hívtam fel a figyelmet, csak a kritikusaim úgy látszik, nem olvasnak online felületeket – jegyezte meg.

Azon kérdésünkre, hogy nyár óta miként változott a fideszes kapcsolati hálója, elmondta: páran elfordultak tőle, de legalább ugyanannyian maradtak mellette és legalább ugyanannyian újonnan csatlakoztak hozzá. Mint mondta, az utcán rendszeresen leszólítják, támogatásukról biztosítva.