Pintérék válaszából kiderül, indult-e már eljárás Pesty László nyilatkozata következtében

Pintérék válaszából kiderül, indult-e már eljárás Pesty László nyilatkozata következtében

Pintér Sándor belügyminiszter a környezetvédelmi és egészségügyi minisztereknek hetedik alkalommal megrendezett WHO-konferencia sajtótájékoztatóján a budapesti Hungexpón 2023. július 5-én. (MTI/Hegedüs Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Indul-e büntetőeljárás Pesty László nyilatkozata következtében? Erről érdeklődött az LMP-s Csárdi Antal írásbeli kérdésében a legfőbb ügyésztől és a belügyminisztertől. Az ellenzéki politikus írásbeli választ igénylő kérdésében indoklásképpen felhozta, hogy az ismert jobboldali producer és rendező, „az elmúlt hetekben több olyan állítást is megfogalmazott, amik alapján megalapozottan feltételezhető, hogy a közpénzekkel kapcsolatos bűncselekményeket követtek el ismeretlen személyek és tettesek. Pesty László nyilatkozatai alapján tehát bűncselekmények gyanúja áll fenn”.

Csárdi ez alapján arra várt tájékoztatást arról, hogy „a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó nyomozó hatóság a Be. törvény 4.§ (1) bekezdése alapján indított-e, illetve indít-e büntetőeljárást?” Polt Péter válaszában jelezte, hogy a kérdésre Pintér Sándor tud csak válaszolni. A törvény szerint ugyanis a kormány a rendőrséget a rendészetért felelős miniszter útján irányítja. A nyomozás elrendeléséről a rendőrség önállóan dönt, e rendelkezése felett az ügyészség irányítást nem gyakorol. Az előbbiek alapján a belügyminiszter rendelkezik hatáskörrel a válaszadásra arról, hogy Pesty László 2023. augusztus 23-án közzétett nyilatkozatával kapcsolatban a rendőrség feljelentésre eljárva vagy hivatalból nyomozást elrendelt-e.

Pintár Sándor nevében Rétvári Bence államtitkár felelt Csárdi kérdésére: „a rendőrségi nyilvántartások adatai szerint a Pesty László által tett nyilatkozatokra történő hivatkozással a Rendőrség nyomozó hatóságainál ezidáig nem tettek feljelentést, büntetőeljárás nem indult.” – A kérdéssel összefüggésbe hozható médiatartalmak nem tartalmaznak olyan konkrét, releváns adatot vagy tényközlést, illetőleg bizonyítékként figyelembe vehető információt, amelyek konkrétan megalapoznák a büntetőeljárás hivatalból történő megindítását – így indokolt az államtitkár. 

Pesty László az utóbbi időben többször is bírálta a NER-t, és Lölő-jelenséget emlegetett. A dokumentumfilmes lapunknak adott interjújában is zsarolásról, lopásról, mások megkárosításával megszerzett vagyonokról beszélt és arról, hogy tud bizonyítékokról is. – Videó- és hangfelvételekről, adatbázisokról, dokumentumokról, amelyek alapján beazonosíthatók a bűncselekmények, azok nagyságrendje, valamint az elkövetők – mondta. Emiatt Márki-Zay Péter arra emlékeztette Pesty Lászlót, hogy kötelessége lenne a tudomására jutott bűncselekmények kapcsán feljelentést tennie. G. Fodor Gábor, a kormányközeli XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója viszont azt mondta a Partizán műsorában, hogy korábban is voltak már kiugrók, volt olyan ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki a kiábrándult fideszeseket akarta megszólítani”, vagyis Pesty magatartása „nem unikális”. Szerinte a politikatörténetet tanulmányozva azt látni, hogy ezeknek a magatartásoknak a következménye a frusztráció növekedése, nem tud politikai tábort építeni. – Azért van a vonal alatt mindaz, ami Pesty Lászlótól jön, merthogy semmiféle politikai jelentősége nincs – vélte.